Sollicitatietips | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Sollicitatietips

Tip 1: Neem initiatief
Ook zonder advertentie kun je solliciteren. Je kunt het bedrijf of de instelling waar je wilt werken een open sollicitatie sturen, ook zonder dat er vacatures zijn.

 

Tip 2: Surfen voor informatie
Kijk ook op internet voor vacatures of informatie over werkgevers. Op deze site staan allerlei vacaturesites en adressen van organisaties die je verder kunnen helpen, bij organisaties voor werk vinden.

 

Tip 3: Weten wat je wilt
Stel jezelf een paar heldere vragen voordat je aan een sollicitatiebrief begint zoals: Wat kan ik? en: Wat wil ik?

 

Tip 4: Schrijf kort en krachtig
Schrijf geen lange sollicitatiebrieven. Een korte brief (maximaal één A4) die to the point is, is beter. Vertel helder in de brief wie je bent en wat je kan en waarom jij zo gemotiveerd bent om in die ene baan en bij die ene werkgever te werken.

 

Tip 5: Een goede cv
Schrijf een heldere en overzichtelijke cv, met je persoonlijke gegevens en ook waar je hebt gewerkt en hoe lang. Vermeld ook relevante levenservaring: bijvoorbeeld of je voor kinderen of een zieke ouder hebt gezorgd. Daarnaast zijn er genoeg online tools en websites die jou kunnen helpen bij het maken van een top cv. Kijk bijvoorbeeld hier of check deze site!

 

Tip 6: Blijf rustig
Maak jezelf niet te druk voor een sollicitatiegesprek. Jij hebt hen nodig, maar zij hebben jou ook nodig. Zie het als een kennismaking, dat is het tenslotte ook.

 

Tip 7: Bereid jezelf voor
Stel jezelf voorafgaand aan het gesprek de vragen waarvan je denkt dat ze gesteld kunnen worden. Zoals: Wat verwacht je van dit werk? en: Noem een paar goede en slechte eigenschappen van jezelf. Het helpt je natuurlijk bij het gesprek, maar belangrijker is dat je de zaken voor jezelf helder hebt en ze goed kunt overbrengen.

 

Tip 8: Wees je nette zelf
Je moet er natuurlijk wel netjes uitzien voor zo’n gesprek, maar het hoeft ook geen galajurk te zijn. Zorg dat je iets aantrekt waarin je jezelf prettig voelt.

 

Tip 9: Stel zelf ook vragen
Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek. Er zijn vast dingen die je wilt weten, zoals de mogelijkheden om parttime te werken, de sfeer op de afdeling of de regelingen voor kinderopvang. Dit getuigt van eigen initiatief. Je laat zo een goede indruk achter.

 

Tip 10: Oogcontact
Als er meerdere mensen aanwezig zijn bij het gesprek, probeer je dan tot iedereen te richten, en niet alleen tot degene die toevallig de vraag stelt. Kijk mensen aan (dus niet naar je schoenen gaan kijken...).

Extra tip: volg een gratis online sollicitatietraining
De werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt biedt een gratis online sollicitatietraining voor iedereen die werk zoekt in zorg en welzijn. Vergroot je kansen met deze training.

Zie ook:
Werk vinden