Vakbonden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Vakbonden

Vakbonden

De vakbonden zijn het bekendst van de cao-onderhandelingen met werkgevers. De bonden vertegenwoordigen de belangen van werknemers en proberen zo hoog mogelijke salarissen en zo goed mogelijke aanvullende arbeidsvoorwaarden te regelen.
 
Verschillende bonden
Hoe meer mensen lid zijn van een vakbond, hoe sterker deze staat bij cao-onderhandelingen en hoe beter de arbeidsvoorwaarden voor je kunnen worden geregeld. De vakbonden waarvan je als zorg- of welzijnswerknemer of sportwerknemer lid kunt worden, zijn:

  • FNV
  • CNV
  • De Unie Zorg en Welzijn
  • NU'91 (voor verzorgenden en verpleegkundigen) 
  • FBZ (word lid van een van de 18 beroepsorganisaties waaronder de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Ergotherapie Nederland) 
  • FNV Sport

Een greep uit de ledenservices
De vakbonden doen meer dan alleen onderhandelen: ze bieden bijvoorbeeld ondersteuning aan ondernemingsraden, houden zich bezig met werkdrukproblematiek en organiseren regionale activiteiten zoals spreekuren, cursussen en discussieavonden.
 
Belastingservice

De belastingconsulenten van de vakbonden staan elk jaar kosteloos klaar om je te helpen bij het invullen van je aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting. Zo voorkom je dat je onnodig te veel belasting betaalt!
 
Individuele belangenbehartiging en rechtsbijstand
Bij problemen over werk, inkomen, pensioen of uitkering kun je van de bonden advies, bemiddeling en rechtshulp verwachten.
 
Ledenblad en korting op vakbladen
Je ontvangt als lid een vakbondsblad en kunt bovendien rekenen op stevige kortingen op vakbladen zoals TVZ, Tijdschrift voor Verzorgenden, Nursing, Kinder Opvang, Verpleegkunde Nieuws en Sport FM.
 
Vakanties en kortingspassen
De vakbonden begrijpen dat er meer is dan werken alleen. Met voordelige vakanties en kortingspassen die op allerlei plaatsen te gebruiken zijn, zorgen zij daarom ook voor de nodige ontspanning.
 
Meer weten?
De dienstverlening van de diverse vakbonden is uiteraard niet exact hetzelfde. Bovendien zijn er nog meer voordelen voor leden. Op de vakbondsites kun je vergelijken.
 
Zie ook:

www.fnv.nl
www.cnvzorgenwelzijn.nl
www.cnvconnectief.nl
www.nu91.nl
www.unie.nl
www.fbz.nl
www.fnvsport.nl