Werkzoekenden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Werkzoekenden

Werk jij al, of ben je op zoek naar een (eerste) baan? Dan is deze pagina speciaal voor jou! Hier vind je de informatie die je nodig hebt voor een beroep in de Zorg, Welzijn of Sport. 

 

Werkzoekenden

Werken in de zorg, welzijn of sport?

Dat is een mooie keuze! Met een beroep in de zorg, welzijn of sport draag je enorm bij aan het welzijn van iedereen in Nederland. Er is ontzettend veel keuze binnen deze drie categorieën, en wij helpen je graag op weg. Misschien heb je al een opleiding gevolgd in de richting van een bepaald beroep binnen één van de drie sectoren (bijvoorbeeld Psychologie of Verpleegkunde), of misschien ben je nog bezig met oriënteren. 

Doe de test

Weet je nog niet zeker wat je wil gaan doen? Wij helpen je op weg! Met de Test van YouChooz kom je erachter welk beroep het beste bij jou past. Beantwoord een aantal korte vragen, en wie weet vind jij  je droombaan. 

 

 

Weet je nog niet welke opleiding of beroep bij jou past?

Beroepen pagina

 

Heb jij de Test gemaakt, maar weet je het eigenlijk nog steeds niet? Kijk dan eens op de Beroepen pagina. Hier vind je alle beroepen in de zorg, welzijn of sport. Je kunt de filters gebruiken om aan te geven welk niveau opleiding je hebt gedaan, en waar je geïnteresseerd in bent.

Ook kun je via onze videopagina korte filmpjes bekijken waarin professionals over hun beroep praten. 

Beginnen met werken, wat moet je regelen?

 

Als je net begint met werken zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar een baan, solliciteren of belastingaangifte doen. Op onze blog praten we regelmatig over dit soort onderwerpen, zoals wat je moet regelen als je net bent afgestudeerd. Ook op deze pagina helpen wij jou alvast op weg. 

 

Stap 1: Kies een sector 

Oriënteer je goed op welke baan je graag zou willen. Hiervoor kun je onze Test doen, of browsen door onze beroepen pagina. Ook kun je op de pagina van de opleiding die jij gevolgd hebt zien welke beroepen de meeste mensen met jouw studie doen. 

 

Stap 2: CV opstellen

Het opstellen van een goed CV is erg belangrijk, zodat jij direct een goede indruk maakt op je toekomstige werkgever. In je CV vertel jij kort wat over jezelf, en som je op welke studie(s), stage(s) en baantjes je al hebt gehad. Ook je vaardigheden (denk aan welke talen je spreekt of eventuele certificaten die je hebt behaald) benoem je in je CV. 

 

Stap 3: Solliciteren

Solliciteren is waarschijnlijk de belangrijkste stap die je zet bij het zoeken naar een (eerste) baan. Bij het solliciteren op een baan moet je ook vaak een motivatiebrief schrijven. Als je CV en motivatiebrief door de selectie komen krijg je een sollicitatiegesprek. Hierin worden vragen aan je gesteld door je toekomstige werkgever, en kijken zij of jij de juiste match bent voor de organisatie. 

 

Stap 4: Verzekeringen, toeslagen en belasting

Deze stap is voor veel mensen het spannendst: het betekent dat je nu echt volwassen bent, en zelf dingen moet regelen. Als je nog scholier of student bent sta je vaak óf nog bij je ouders op de zorgverzekering, of krijg je een toeslag van de overheid voor het betalen van je zorgverzekering. Als je gaat werken kan het zo zijn dat je boven de toeslaggrens gaat verdienen, en dus zelf je volledige zorgverzekering moet gaan betalen. Om hier 100% van te zijn kun je het best contact zoeken met de Belastingdienst. Ze helpen je graag op weg en leggen precies uit hoe het werkt, en waar je op moet letten. Denk er ook aan dat andere toeslagen misschien ook niet meer gelden, zoals huurtoeslag. 

 

Uiteraard ga jij over je salaris inkomsten belasting betalen. Over het algemeen wordt dit via je werkgever geregeld, en zie je aan het eind van de maand op je loonstrookje hoeveel je hebt afgedragen. Soms moet je aan het begin van het nieuwe jaar belastingaangifte doen. Houd dus goed in de gaten of je een blauwe brief toegestuurd krijgt van de Belastingdienst. 

ChoozGuides

Onze ChoozGuides, of voorlichters, zijn studenten, docenten of mensen die al aan het werk zijn. Zij kunnen jou precies vertellen hoe het er bij hun opleiding of beroep aan toe gaat. Altijd al willen weten wat die ene opleiding of dat beroep zo leuk maakt? Stel je vragen aan mensen uit de praktijk!

Alle ChoozGuides

Gunther Bielen

- Spoedeisende hulp verpleegkundige

Mail je vraag

Ivan Bauwmans

Mail je vraag

Ad den Dekker

Mail je vraag

Top artikelen: