Beroep
De audicien onderzoekt het gehoor van de cliënt en zoekt een geschikte oplossing voor het gehoorprobleem. Hij kijkt in het oor, bepaalt hoeveel gehoorverlies er is en kijkt of extra tests nodig zijn. Daarnaast stelt de audicien hoortoestellen in op basis van het gehoorverlies van de client. Het werk van de audicien vereist nauwkeurig, veilig en hygiënisch onderzoek, maar ook goed inlevingsvermogen en geduldige communicatie. Zo kan hij de verwachtingen van de cliënt afstemmen op het best mogelijke resultaat.
Beroep audicien
Als audicien weet je alles van de hulpmiddelen waarmee je slechthorende mensen kunt ondersteunen. Zo kun je adviseren of een hoortoestel geschikt is of bijvoorbeeld juist een hoorbril met richtingsmicrofoon. Je legt cliënten uit hoe een hoortoestel werkt en vertelt onder meer hoe ze deze moeten onderhouden. Je hebt dus een voorlichtende en adviserende functie.
Maar naast adviseren, ga je ook aan de slag met je handen én met de computer. Tijdens je werk als audicien zet je regelmatig je handen aan het werk. Bijvoorbeeld om kleine reparaties uit te voeren aan hoortoestellen en oorstukjes. In het beroep audicien is het daarnaast van belang dat je goed met de computer overweg kunt. Je voert metingen uit (audiometrisch onderzoek) en werkt met geavanceerde apparatuur om een hoortoestel goed af te stellen. Heb je deze adviserende vaardigheden én computerskills in je?
Als audicien werk je er veelal zelfstandig. Maar ook samen met KNO-artsen (keel-neus-oorartsen) als een doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is voor je cliënt. Daarnaast heb je regelmatig contact met mensen van het laboratorium of met de fabrikant.
Audicien worden?
Om aan de slag te gaan in het beroep audicien volg je de MBO-opleiding Audicien op niveau 4. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in een winkel of in een audiologisch centrum. Als je meerdere jaren ervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie. Benieuwd wat momenteel je kansen op de arbeidsmarkt zijn als audicien?
Als audicien verstrek je hoortoestellen aan slechthorende mensen. Ook geef je hen voorlichting. Je legt bijvoorbeeld aan cliënten uit hoe het hoortoestel werkt, geeft adviezen voor de proefperiode en vertelt hoe de cliënt het hoortoestel schoon moet houden. Daarnaast begeleid je de hoortoestelgebruiker gedurende de levensduur van het hoortoestel.
Andere taken die bij dit beroep horen zijn het onderzoeken en behandelen van klachten, het maken van oorafdrukken en het uitvoeren van kleine reparaties aan hoortoestellen en oorstukjes.
Bij het werk gebruik je meetapparatuur, afdrukmateriaal om de maat te nemen, slijpapparatuur voor het precies passend maken van het hoortoestel en computerapparatuur om de hoortoestellen in te stellen.
Je werkt zelfstandig, maar als audicien werk je nauw samen met een keel-neus en oor-arts (KNO-arts) of een klinisch audioloog. Zij informeren je over de aard van de hoorstoornis. Daarnaast heb je regelmatig contact met collega's, met de mensen van het laboratorium die de maatoorstukjes maken en met de fabrikant of importeur.
Het werk van een audicien combineert zorg, techniek en verkoop. Techniek wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld door hoortoestellen die direct met smartphones verbonden kunnen worden en waarmee cliënten hun apparaten zelf kunnen instellen. Kunstmatige intelligentie (AI) zal de toekomst van dit vak drastisch veranderen en maakt het extra interessant voor wie van nieuwe technologieën in de zorg houdt.
In de uitvoering van je beroep krijg je veel met slechthorende mensen te maken. Dit kunnen oudere mensen zijn, maar ook jongeren die al vroeg gehoorbeschadiging hebben opgelopen. Vaak hebben zij in het dagelijks leven problemen met hun slechthorendheid. Het is belangrijk dat je goed met deze mensen kunt omgaan en dat je begrip hebt voor hun problemen.
Je moet heel precies kunnen werken, bijvoorbeeld als je oorafdrukken maakt en als je metingen verricht. Daarnaast is het van belang dat je goed met computers overweg kunt, omdat je voor hoortoestellen met specifieke software werkt.
Ook is het belangrijk dat je je goed kunt uitdrukken, want je moet aan je cliënten uitleggen hoe hun hoortoestellen werken en hoe ze die moeten onderhouden.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€2400 - €3000 per maand