Cardioloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Cardioloog

Het hart is één van de primaire overlevingsorganen van de mens. Doordat mensen tegenwoordig langer leven, worden er steeds meer afwijkingen van het hart ontdekt. Goed dat er cardiologen zijn die zich bezighouden met deze orgaan.

Delen
Cardioloog
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een Cardioloog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als cardioloog houd je je bezig met de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten.

 

Het hart is één van de primaire overlevingsorganen van de mens. Doordat mensen tegenwoordig langer leven, worden er steeds meer afwijkingen van het hart ontdekt. Goed dat er cardiologen zijn die zich bezighouden met deze orgaan.

Wat doet een Cardioloog?

Wat doet een cardioloog? Als cardioloog houd je je bezig met de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Je hebt te maken met patiënten vanaf 16 jaar. Zij komen bij je met problemen als ritmestoornissen, hartspierafwijkingen, verkalking of vervetting van de aderen en hartinfarcten.

 

Onderzoek
Bij acute problemen als een hartinfarct of ernstige ritmestoornis, onderneem je direct actie. Is de patiënt doorverwezen door de huisarts, dan doe je eerst onderzoek. Dit gebeurt via gesprekken en bijvoorbeeld een ECG of hartkatheterisatie. Tijdens de onderzoeken werk je veel samen met andere specialisten, zoals radiologen en internisten.

 

Plan
Op basis van de uitkomsten stel je een behandelplan op. Dit doe je in overleg met collega’s, bijvoorbeeld verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

 

Behandeling
De behandeling kan medicamenteus zijn, maar ook bestaan uit interventie of hartchirurgie.
Bij interventie kun je denken aan een dotterbehandeling of katheterablatie. Hierbij worden hartritmestoornissen behandeld met radiofrequentiestroom.
Heb je een indicatie gesteld voor hartchirurgie (zoals een bypassoperatie of vervanging van de hartkleppen), dan ben je intensief betrokken bij de voorbereiding en nabehandeling van de patiënt die de hartoperatie ondergaat.

 

Management
Ook de patiëntenadministratie hoort bij je werk. Daarnaast is iedere specialist bij de wet verplicht om aan managementtaken deel te nemen.
Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

Past het bij je?

Je hebt als cardioloog een 24-uurs vak, waarin je vaak voor verrassingen komt te staan. Je moet dus snel kunnen reageren en beslissingen nemen.


Voor onderzoek en overleg heb je contact met patiënten, hun familie en collega’s. Goede communicatieve vaardigheden zijn daarbij noodzakelijk.

 

Vaak heb je met nare situaties te maken: patiënten overlijden of moeten een zware operatie ondergaan. Om hiermee te kunnen omgaan, moet je stevig in je schoenen staan.

 

Je hebt een kritische, nieuwsgierige en leergierige houding. Deze is nodig om je studie af te ronden en tijdens je beroepsuitoefening de verplichte nascholing te volgen. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en methodes en kun je worden geherregistreerd als cardioloog. Elke vijf jaar wordt gecheckt of je je vaardigheden nog in voldoende mate beheerst.

 

Kortom, je beschikt over:

  • besluitvaardigheid
  • goede communicatieve vaardigheden
  • een stevige persoonlijkheid
  • een kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar