Beroep
Als hartfunctielaborant voer je zelfstandig onderzoek uit naar het hart en de bloedsomloop en de toestand van patiënten. Je bereidt patiënten voor op het onderzoek en begeleidt hen tijdens dit onderzoek.
Patiënten zijn meestal heel gespannen voor een onderzoek. Je moet ze op hun gemak stellen en hun vele vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook de communicatie met de behandelend arts is erg belangrijk. Je assisteert de arts bij ingrepen aan hart en bloedsomloop.
Het werk van een hartfunctielaborant vindt niet alleen in ziekenhuizen plaats. Ook in bijvoorbeeld een sanatorium of revalidatiecentrum is een loopbaan mogelijk.
Als hartfunctielaborant verricht je zelfstandig onderzoek naar functiestoornissen van het hart en de bloedsomloop. Bloedvatvernauwingen (infarcten) en hartgeruisen die worden veroorzaakt door hartklepafwijkingen zijn daarbij de meest voorkomende onderzoeksonderwerpen.
Je bereidt patiënten voor op het onderzoek en begeleidt hen tijdens dit onderzoek. Tot je werkzaamheden behoren ook het voorbereiden van steriel werken, het controleren van apparatuur en materialen, het verzorgen van de patiëntenadministratie en het maken van onderzoeksafspraken.
Bij je werk gebruik je allerlei medische registratie- en testapparatuur. Maak je bijvoorbeeld een echocardiogram, dan kijk je naar het hart met een apparaat dat geluidstrillingen uitzendt.
Je bent verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het onderzoek. Je werkt daarbij nauw samen met de behandelende specialist (bijvoorbeeld de cardioloog of thoraxchirurg) die opdracht voor het onderzoek heeft gegeven. Je deelt aan de specialist de resultaten van het onderzoek mee.
In het zorgproces ben je als hartfunctielaborant een belangrijke schakel tussen de behandelend arts en de cliënt.
Onderscheid
Binnen de groep van hartfunctielaboranten kun je als algemeen hartfunctielaborant aan de slag, maar ook als gespecialiseerd hartfunctielaborant. Dan specialiseer je je bijvoorbeeld in:
Je kunt je in een van deze specialisaties nog verder verdiepen. Dan word je een gespecialiseerd hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied.
Je moet duidelijk aan de patiënt kunnen uitleggen wat het onderzoek inhoudt. Patiënten zijn meestal heel gespannen voor een onderzoek. Je kunt ze op hun gemak stellen en hun vele vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook aan de arts moet je een helder mondeling verslag kunnen uitbrengen.
Bij het plaatsen van elektroden moet je zeer nauwkeurig te werk gaan om betrouwbare uitkomsten van het onderzoek te krijgen.
Voor of tijdens een onderzoek kan een patiënt onwel worden. In dit soort onverwachte situaties moet je zelf kunnen beslissen hoe je handelt. Daarnaast moet je veel onder tijdsdruk werken.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€€2541 - 4015 per maand