Klinisch neuropsycholoog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch neuropsycholoog

De bouw, werking, ontwikkeling en beïnvloeding van het gezonde en zieke brein zijn jouw vakgebied. Als klinisch neuropsycholoog diagnosticeer en behandel je cliënten met zware stoornissen van het brein.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een klinisch neuropsycholoog?
Past het bij je?

Over dit beroep

De bouw, werking, ontwikkeling en beïnvloeding van het gezonde en zieke brein zijn jouw vakgebied. Als klinisch neuropsycholoog diagnosticeer en behandel je cliënten met zware stoornissen van het brein.

Wat doet een klinisch neuropsycholoog?

Als klinisch neuropsycholoog ben je een gespecialiseerde gezondheidszorgpsycholoog. Je bent deskundig op het gebied van aandoeningen van het brein en de gevolgen daarvan voor cognitie, emotie en gedrag. Jij weet hoe de bouw, werking, ontwikkeling en beïnvloeding van het gezonde en zieke brein in elkaar steken. Met deze kennis onderzoek en behandel je cliënten van alle leeftijdscategorieën met zware stoornissen.

 

NAH of degeneratieve ziekte
Tot je cliënten behoren bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van een ongeluk of beroerte. Een ander deel van je cliënten heeft een degeneratieve ziekte, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson.

 

Hoofdtaken
Specialistische diagnostiek, het bepalen van een behandelplan en de behandeling zelf zijn jouw hoofdtaken. Om de hersenstoornis vast te stellen, maak je onder meer gebruik van neuropsychologische tests, vragen- en observatielijsten en MRI-scans.

 

Wetenschappelijk onderzoek
Je slaat niet alleen een brug tussen hersenen en gedrag, maar ook tussen wetenschap en praktijk. Dit doe je door het opzetten, coördineren, begeleiden en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. De resultaten maak je bekend in wetenschappelijke publicaties. Daarnaast pas je deze toe in de praktijk door nieuwe zorgprogramma’s te ontwikkelen en evalueren.

 

Leidinggevende positie
Je werkt samen met andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, gezondheidszorgpsychologen en verpleegteams. Je doet verslag over cliënten en geeft je collega’s voorlichting over de gevolgen van hersenstoornissen. Als klinisch neuropsycholoog bekleed je vaak een leidinggevende positie. 

Past het bij je?

De opleiding tot neuropsycholoog en de uitoefening van het beroep vragen veel tijd en energie. Leergierigheid en inzet zijn daarom belangrijke eigenschappen.
 

In jouw dagelijkse praktijk krijg je te maken met zwaardere stoornissen dan een basispsycholoog. Om deze cliënten te diagnosticeren en behandelen, moet je stressbestendig zijn en doorzettingsvermogen hebben.
 

Voor veel cliënten is het een grote stap hun verhaal aan een psycholoog te vertellen. Je laat zien dat je je inleeft en betrouwbaar bent. Tegelijkertijd ben je in staat afstand te bewaren, zodat je niet persoonlijk betrokken raakt bij een situatie.
 

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van jouw vak. Je beschikt dan ook over een analytische manier van denken en gaat grondig en nauwkeurig te werk.
 

Tot slot werk je samen met andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, gezondheidszorgpsychologen en verpleegteams. Je geeft onder andere voorlichting over de gevolgen van hersenstoornissen. Je beschikt daarom over goede communicatieve, onderwijs- en leidinggevende vaardigheden.

 

Kortom, je beschikt over:

  • leergierigheid en inzet
  • stressbestendigheid en doorzettingsvermogen
  • inlevingsvermogen
  • betrouwbaarheid
  • een analytische manier van denken
  • een grondige en nauwkeurige werkwijze
  • goede communicatieve, onderwijs- en leidinggevende vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

€4785 - 11203 per maand