Beroep
Als maatschappelijk werker ondersteun je mensen bij het omgaan met en het aanpakken van problemen in hun dagelijkse omgeving.
Je probeert in een aantal gesprekken erachter te komen wat precies de problemen zijn, zodat je de cliënt kunt begeleiden. Heb jij daar de goede eigenschappen voor?
Als maatschappelijk werker ondersteun je mensen met problemen. Zoals een onveilige leefsituatie, geldgebrek, slechte huisvesting, gezondheidsproblemen en conflictsituaties.
Je begeleidt cliënten op hun weg naar zelfstandigheid, leert hen inzicht te krijgen in hun eigen vermogens en motiveert hen tot het aanleren van nieuw gedrag. Je biedt op een professionele manier begeleiding. Daarbij weet je gebruik te maken van verschillende gesprekstechnieken.
Als maatschappelijk werker kijk je niet alleen naar de persoon die om hulp komt vragen, maar ook naar de invloed van de problemen op andere mensen uit de omgeving van de cliënt. Als de problemen bijvoorbeeld met het hele gezin te maken hebben, kan een gerichte aanpak voor het gezin de oplossing zijn. Je kijkt niet alleen naar de problemen die mensen ervaren in hun relaties met mensen om hen heen, maar je richt je ook op praktische en materiële problemen zoals schulden en woonvoorzieningen. Soms verwijs je de cliënt door naar andere deskundigen of instanties, zoals een psycholoog.
Van elke cliënt houd je in een dossier de ontwikkelingen bij. Je hebt regelmatig overleg met collega's, met wie je praat over je manier van werken en de uiteindelijke resultaten. Zo'n overleg is ervoor om je verder te helpen als gesprekken niet zo soepel lopen. Wie precies je collega’s zijn, is afhankelijk van de instelling waar je werkt. In een verpleeghuis werk je bijvoorbeeld samen met de verpleeghuisarts, in een ziekenhuis met verpleegkundigen en de kinderarts en bij het algemeen maatschappelijk werk met collega-maatschappelijk werkers.
Om dit werk te kunnen doen, is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en in staat bent een vertrouwensrelatie met je cliënt op te bouwen.
Je moet vooral ook nieuwsgierig zijn naar de manier waarop mensen in het leven staan en hoe ze zich gedragen. Daarbij respecteer je de ander. Ook ben je in staat mensen te stimuleren om problemen of veranderingen in hun leven aan te pakken. Maar je moet ook genoegen kunnen nemen met kleine veranderingen.
Zowel mondeling als schriftelijk moet je je goed kunnen uitdrukken en goed met collega's, andere hulpverleners en cliënten kunnen samenwerken.
Je bent op de hoogte van wat er in de maatschappij leeft en verandert, bijvoorbeeld op het gebied van zorgverlening, huisvesting en inkomen en hoe die veranderingen jouw cliënten beïnvloeden.
Ook ben je goed in het onderkennen en analyseren van knelpunten. Je hebt geen last van stress en kunt improviseren in crisissituaties.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Laag
SALARIS
€€2737 - 5477 per maand