Neurochirurg - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Neurochirurg

Als neurochirurg houd je je bezig met aandoeningen aan het zenuwstelsel van de patiënt. Je werkt niet alleen op de OK, maar ook op de polikliniek van een ziekenhuis. Opereren maakt een belangrijk deel uit van je werk, maar daarnaast maak je ook tijd vrij voor onderzoek, overleg met patiënten, familie en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een neurochirurg?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als neurochirurg houd je je bezig met aandoeningen aan het zenuwstelsel van de patiënt. Je werkt niet alleen op de OK, maar ook op de polikliniek van een ziekenhuis. Opereren maakt een belangrijk deel uit van je werk, maar daarnaast maak je ook tijd vrij voor onderzoek, overleg met patiënten, familie en collega’s.

Wat doet een neurochirurg?

Als neurochirurg opereer je mensen met aandoeningen aan het zenuwstelsel, waaronder wordt verstaan: de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de omgevende vliezen. Je krijgt te maken met aandoeningen variërend van hernia tot hersentumoren. Maar het vak betekent niet opereren alleen.

 

Je hebt ook veel contact met de patiënt, je licht de patiënt en de familie bijvoorbeeld goed in over wat je gaat doen en wat je beperkingen zijn gezien de kwetsbaarheid van het zenuwstelsel. Als je in een universitair medisch centrum werkt, leer je studenten en assistenten neurochirurgie ook nog eens veel over jouw vak.

 

Als neurochirurg werk je met patiënten van alle leeftijden. De patiënten worden vrijwel nooit via de huisarts doorverwezen. Ze komen eerst bij een neuroloog terecht. Deze houdt zich ook bezig met aandoeningen aan het zenuwstelsel. Het verschil is dat hij niet opereert. Als dat nodig lijkt te zijn, verwijst de neuroloog de patiënt door naar de neurochirurg.

 

Een groot deel van je werktijd ben je dus te vinden op de operatiekamer (OK). Op de OK werk je als neurochirurg nauw samen met de anesthesist, de anesthesiemedewerker en twee à drie operatieassistenten. Daarnaast loopt er vaak nog een neurochirurg in opleiding met je mee, die jou assisteert en in de loop van de tijd taken van je overneemt. Zo ben je met minstens zes collega’s aan het werk.

 

Als neurochirurg maak je onderdeel uit van een team deskundigen die samenwerken op verschillende gebieden zoals de vasculaire neurochirurgie of de kinderneurochirurgie.

 

Elke week werk je ook een aantal dagdelen op de polikliniek. Hier onderzoek je nieuwe patiënten, controleer je de patiënten na de operatie en bespreek je met hen de uitslag van de operatie of het onderzoek. Ook schrijf je de patiënten medicijnen voor. Daarbij moet je natuurlijk rekening houden met medicijnen of behandelingen die zijn voorgeschreven door andere specialisten, bijvoorbeeld de internist.

 

Ook administratie hoort bij je werk: die kost je ongeveer twintig procent van je werktijd.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

Past het bij je?

Opereren is altijd millimeterwerk. Een verkeerde ingreep in de hersenen of zenuwen kan heel drastische gevolgen voor de patiënt hebben. Als neurochirurg moet je dus absoluut heel secuur en nauwkeurig zijn. En een vaste hand hebben!

 

Om twaalf jaar te studeren en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn. Ook moet je heel kritisch en nieuwsgierig zijn om de goede diagnoses te kunnen stellen. Je moet jezelf voortdurend afvragen of je weer zo zou handelen of voor een andere aanpak zou kiezen.

 

Je maakt lange dagen en draait ook diensten, wat inhoudt dat je soms een week lang dag en nacht paraat moet zijn. De beschikking over enig doorzettingsvermogen is dus geen luxe.

 

Daarbij krijg je ook te maken met mensen die doodgaan, bijvoorbeeld aan een hersentumor. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Ook zul je in staat moeten zijn om dit slechte nieuws op een goede manier aan mensen over te brengen en voor begeleiding te zorgen.

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. Je werkt vaak binnen een team van specialisten, met name als het gaat om grote operaties; zoals het verwijderen van een tumor in de hersenen of wervelkolom.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede motoriek en handvaardigheid
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding
  • doorzettingsvermogen
  • stevig in je schoenen staan
  • communicatieve vaardigheden
  • inlevingsvermogen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar