Sociaal Dienstverlener - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal dienstverlener

Wist jij dat er volop uitdagingen zitten in het werk van een sociaal dienstverlener? Je lost problemen op voor cliënten op het gebied van huisvesting, inkomen, sociale voorzieningen en hulpverlening. Jij zet je bijvoorbeeld in om te voorkomen dat een cliënt overmorgen op straat staat. 

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een sociaal dienstverlener?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wist jij dat er volop uitdagingen zitten in het werk van een sociaal dienstverlener? Je lost problemen op voor cliënten op het gebied van huisvesting, inkomen, sociale voorzieningen en hulpverlening. Jij zet je bijvoorbeeld in om te voorkomen dat een cliënt overmorgen op straat staat. 

Wat doet een sociaal dienstverlener?

Wat doet een sociaal dienstverlener? De mensen die bij jou komen voor hulp hebben problemen op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Denk aan mensen met een flinke huurschuld die uit huis gezet dreigen te worden, mensen die problemen hebben met het verkrijgen van een uitkering of die ontslagen zijn en daartegen in verzet willen gaan. Als sociaal dienstverlener zorg jij ervoor dat cliënten deze problemen kunnen oplossen.

 

Dit doe je door het geven van informatie, advies en voorlichting, maar ook door het bieden van ondersteuning en begeleiding. Je onderhandelt voor je cliënt en probeert hem te activeren. Je geeft je cliënt ook hele praktische tips, zodat hij problemen in de toekomst voorkomt. Denk aan het bijhouden van een huishoudboekje of het automatisch laten afschrijven van de huur.

 

Vaak hebben je cliënten ook nog problemen op een ander terrein. Een verslaving, depressiviteit, gezondheidsproblemen of een verstandelijke handicap maken het er niet makkelijker op om je eigen zaken te regelen. Als je merkt dat dit soort problemen een rol spelen, verwijs je door naar het RIAGG, een consultatiebureau voor alcohol en drugs (CAD) of de huisarts.

 

Je houdt van iedere cliënt een dossier bij en overlegt met je collega's over manieren om je cliënt verder te kunnen helpen. Ook onderhoud je contacten met de diverse instanties, zoals wijkteam, woningbouwcorporatie, maatschappelijk werk, jeugdzorg, gemeente, energiebedrijf en hulpverleningsorganisaties.

Past het bij je?

Een doortastende en praktisch ingestelde persoonlijkheid past bij het beroep van sociaal dienstverlener. Je vindt het leuk om mensen te helpen en hebt een klantgerichte en dienstverlenende instelling. Als iemand het moeilijk vindt om formulieren in te vullen, neem je bijvoorbeeld even de tijd om samen die huursubsidie-aanvraag door te nemen.

 

Goed kunnen luisteren en problemen kunnen analyseren hoort ook bij je werk. Als cliënten tegen je te keer gaan, moet je hier ook mee om kunnen gaan. Je laat niet over je heenlopen, maar gaat ook geen persoonlijke wrok koesteren. Ook na een aanvaring heeft de cliënt tenslotte nog recht op hulp.

 

Het komt vaak voor dat je moet onderhandelen met organisaties, bijvoorbeeld om een betalingsregeling te treffen of om ervoor te zorgen dat iemand niet te lang hoeft te wachten om bij een RIAGG terecht te kunnen. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan en goede contactuele eigenschappen bezitten.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • probleemoplossend vermogen
  • stevige schoenen
  • onderhandelingscapaciteiten
  • goede contactuele vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

€2266 - 5593 per maand