Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige verleen je in crisissituaties eerste hulp aan mensen die in psychische nood verkeren. Daarbij probeer je steeds nieuwe mogelijkheden te vinden om verbetering in zijn toestand te bereiken.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige verleen je in crisissituaties eerste hulp aan mensen die in psychische nood verkeren. Daarbij probeer je steeds nieuwe mogelijkheden te vinden om verbetering in zijn toestand te bereiken.

Wat doet een Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige?

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige verleen je hulp, begeleiding of behandeling aan mensen die in psychische nood verkeren. Je betrekt hierbij ook de mensen in de omgeving van de patiënt.

 

De cliënten die je helpt zijn jeugdigen, volwassenen en/of ouderen. Deze mensen zijn in de war, willen zelfmoord plegen of kunnen niet meer goed voor zichzelf zorgen. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige probeer je het functioneren van je cliënten te verbeteren en klachten te verminderen. Ook probeer je terugval van de cliënt te voorkomen.

 

In crisissituaties verleen je eerste hulp aan vaak verwarde mensen. Je werkzaamheden zijn over het algemeen overdag, maar soms ook in de avond of nacht.

 

Je voert regelmatig gesprekken met je cliënt en zijn familie. Daarbij probeer je steeds nieuwe mogelijkheden te vinden om verbetering in zijn toestand te bereiken. Je bent nauw betrokken bij het inzetten van de nodige hulp, zoals thuiszorg, wijkverpleging en dagbehandeling.

 

Samen met andere deskundigen, zoals bijvoorbeeld een psychiater of een psycholoog, werk je in een team. Je adviseert of iemand moet worden opgenomen in een psychiatrisch centrum of doorverwezen moet worden naar andere hulpverleners. Je stelt gezamenlijk een behandelplan op en maakt een verslag van de voortgang van de behandeling. Ook ben je betrokken bij preventietaken zoals voorlichting, consultaties en scholing.

 

Naast de gesprekken die je voert, dien je sommige cliënten medicijnen toe op voorschrift van de psychiater, bijvoorbeeld injecties of pillen waar je cliënt rustig van wordt.

Past het bij je?

De mensen die je als sociaal psychiatrisch verpleegkundige helpt, zijn soms erg in de war. Daarom moet je goed kunnen luisteren en observeren en je kunnen inleven in wat ze zeggen.

 

Daarbij moet je zelf met je beide benen op de grond staan en weten waar je op aanstuurt

 

Het kan voorkomen dat je cliënten agressief worden. Veel medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg krijgen wel eens te maken met scheldkanonades of lichamelijk geweld. Kun jij daar tegen?

 

Je werkt in een team, dus je moet goed kunnen samenwerken. Omdat je verslagen maakt, moet je je schriftelijk helder kunnen uitdrukken. Ook in gesprekken met cliënten en collega's is het belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je bedoelt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen
  • stevige benen
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2737 - 5338 per maand