Thuisbegeleider - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Thuisbegeleider

Als thuisbegeleider help je mensen en gezinnen die tegen een probleem aanlopen. Hoe kom je bijvoorbeeld uit de schulden? Of hoe ga je om met een moeilijk opvoedbaar kind? Jij geeft je cliënten de begeleiding die ze nodig hebben. Stap voor stap help jij ze weer op weg zodat ze zo snel mogelijk zelfstandig verder kunnen.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een thuisbegeleider?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als thuisbegeleider help je mensen en gezinnen die tegen een probleem aanlopen. Als thuisbegeleider help je mensen en gezinnen die tegen een probleem aanlopen. Hoe kom je bijvoorbeeld uit de schulden? Of hoe ga je om met een moeilijk opvoedbaar kind? Jij geeft je cliënten de begeleiding die ze nodig hebben.

 

Stap voor stap help jij ze weer op weg zodat ze zo snel mogelijk zelfstandig verder kunnen.

 

Wil je weten hoe het werk als thuisbegeleider er in de praktijk aan toe gaat? Bekijk dan de film hieronder.

Wat doet een thuisbegeleider?

Als thuisbegeleider werk je met mensen en gezinnen die begeleiding nodig hebben omdat ze tegen een probleem aanlopen. Hoe houd je bijvoorbeeld je administratie bij? Of hoe ga je sociale contacten aan? Jij laat zien hoe het werkt en oefent dit samen met je cliënt.

 

Tijdens je werk heb je met veel verschillende mensen te maken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een verslavingsprobleem hebben, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of mensen bij wie het leven even niet op rolletjes loopt. En er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen. Jouw baan is dus erg afwisselend!

 

Op basis van vertrouwen
Als thuisbegeleider is het belangrijk dat je cliënt jou voor de volle honderd procent kan vertrouwen. Daarom ga je eerst in gesprek om elkaar beter te leren kennen. Op deze manier kom je zoveel mogelijk te weten over het probleem en de leefomgeving van je cliënt. Samen maken jullie een begeleidingsplan waarin staat hoe je samen het probleem gaat aanpakken. Je maakt afspraken over wat de cliënt zelf kan doen en waarvoor de cliënt hulp van anderen nodig heeft. Tijdens het maken van dit plan overleg je met andere instanties, hulpverleners, mantelzorgers en vrijwilligers waarmee de cliënt contact heeft.

 

Streven naar zelfstandigheid
Je werkzaamheden als thuisbegeleider zijn heel verschillend. Soms help je mensen met sociale problemen. Dan geef je voorlichting over sociale vaardigheden en motiveer je de cliënt om nieuwe contacten te leggen. Of je helpt een cliënt die in de schulden zit met het betalen van rekeningen, het aanvragen van uitkeringen en het bijhouden van de administratie. Ook werk je met gezinnen die problemen hebben met de opvoeding van hun kinderen. Je begeleidt je cliënt dan met het stellen van grenzen en het omgaan met lastig gedrag van kinderen. Dankzij jouw hulp kan je cliënt uiteindelijk weer zelfstandig verder. 

 

Tot slot hou je als thuisbegeleider de situatie van je cliënt goed in de gaten. Je observeert of er veranderingen zijn en of de begeleiding nog steeds bij de cliënt past. Je verwerkt deze informatie in een rapport en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen hiervan op de hoogte zijn. Ook hou je goed in de gaten of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen neem je zelf contact op met hulpverlenende instanties.

Past het bij je?

Als thuisbegeleider ben je erg betrokken bij de problemen van je cliënt. Je toont veel interesse en kunt je goed inleven in de situatie. Je hebt altijd respect voor de cliënt ongeacht zijn geloof, seksuele geaardheid of afkomst. Op jou kan de cliënt altijd bouwen.                   

 

Je begeleidt je cliënt, geeft het goede voorbeeld en oefent samen verschillende activiteiten. Door jouw enthousiasme en motiverende houding lukt het de cliënt om weer zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen leven.

 

Tijdens je werk help je veel contact met hulpverleners, mantelzorgers, vrijwilligers en andere instanties. Jij kunt precies uitleggen wat er moet gebeuren en welke resultaten er behaald moeten worden. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen
  • doorzettingsvermogen
  • contactuele vaardigheden
  • motiverende en enthousiaste houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2393 - 3606 per maand