Anesthesioloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Anesthesioloog

Je past anesthesie toe bij patiënten die een operatie of een pijnlijk, belastend onderzoek ondergaan of bij patiënten op de IC. Als Anesthesioloog werk je op de preoperatieve poli, de OK en de IC-afdeling van een ziekenhuis. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris anesthesioloog

Welke opleiding?

Om anesthesioloog te worden, start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je solliciteren naar een opleidingsplaats op de afdeling Anesthesiologie in een ziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen, kun je na vijf jaar afstuderen. De relatie leerling-anesthesioloog-anesthesioloog wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als anesthesioloog.

 

Een anesthesioloog moet zich elk jaar een aantal dagen verplicht laten bijscholen. Daarnaast wordt van je verwacht dat je de literatuur die over je vakgebied verschijnt, goed bijhoudt.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als anesthesioloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd voor deze functie. Je bent ook verplicht elk jaar een aantal bijscholingscursussen te volgen.

 

Het is mogelijk je na afronding van de opleiding te specialiseren als anesthesioloog-intensivist. Je werkt dan vooral met mensen op de Intensive Care.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als anesthesioloog, kun je gelijk aan de slag. Het aantal opleidingsplaatsen wordt elk jaar afgestemd op het aantal anesthesiologen dat in de komende jaren nodig is. Heb je dus een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als zeker van een baan. (UWV, 2019)

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als anesthesioloog leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als anesthesioloog werk je op de afdelingen Anesthesiologie, OK, chronische-pijnpolikliniek en Intensive Care in een algemeen, specialistisch of universitair medisch centrum.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris anesthesioloog

Wat verdient een anesthesioloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog