Arts-microbioloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Arts-bioloog

Het voorkomen van infectieziekten, het stellen van de juiste diagnose, adviseren over de behandelmethodes en het management van het medisch microbiologisch laboratorium vormen de kerntaken van de arts-microbioloog.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris arts-microbioloog

Welke opleiding?

Om arts-microbioloog te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats bij een opleidingsinstituut. Dit is gewoonlijk een laboratorium in een groot of academisch ziekenhuis. Deze specialisatie duurt nog eens vijf jaar.

 

Tijdens je opleiding besteed je ongeveer een jaar aan het aanleren van de praktische kant van het laboratoriumonderzoek. Daarnaast houd je je bezig met onderwerpen als virologie, moleculair onderzoek, parasitologie, schimmels, statistiek en openbare gezondheidszorg.

 

Je werkt tijdens je specialisatie onder leiding van een arts-microbioloog die als opleider is erkend door de (landelijke) Medisch Specialisten Registratie Commissie. Het betreft een specialisatie waarbij je het werk doet van een arts-microbioloog, zodat je al doende leert. Dit geldt overigens voor alle specialismen. Afhankelijk van de opgedane ervaring mag je steeds meer en ga je steeds zelfstandiger werken.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als arts-microbioloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd en gewerkt om zover te komen. Om bij te blijven moet je ook elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als arts-microbioloog leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen.

 

Werk je in een groot laboratorium? Je kunt dan een managementfunctie krijgen. In dat geval ben je verantwoordelijk voor de financiën, personeelsbeleid, aanschaf van nieuwe apparatuur en overige organisatorische kwesties. Als je juist in een klein laboratorium werkt waar je de enige arts-microbioloog bent, vervul je deze managementtaken sowieso.

 

Is er werk?
Voor arts-microbioloog wordt de instroom in de opleiding vooraf bepaald. Dit zorgt ervoor dat er voor een afgestudeerd arts-microbioloog voldoende werk is. Per jaar zijn er er zo'n 17 opleidingsplaatsen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als arts-microbioloog werk je in loondienst op het laboratorium van een ziekenhuis of in een zelfstandig laboratorium zoals bijvoorbeeld het Rijks Instituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

Je kunt op deze werkplekken soms ook als vrijgevestigd arts-microbioloog aan de slag. In dat geval heb je een eigen praktijk, waarbij de organisatie zorgt voor de ruimte, apparatuur en andere middelen.

 

Werk je in een academisch ziekenhuis? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan lesgeven aan studenten.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen, academisch of specialistisch ziekenhuis (Ziekenhuizen)
  • Laboratorium buiten een ziekenhuis, bijvoorbeeld research of overheid zoals RIVM (Overheid/ bedrijven/ onderwijs)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris arts-microbioloog

Wat verdient een arts-microbioloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog