Arts-microbioloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Arts-bioloog

Het voorkomen van infectieziekten, het stellen van de juiste diagnose, adviseren over de behandelmethodes en het management van het medisch microbiologisch laboratorium vormen de kerntaken van de arts-microbioloog.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een arts-microbioloog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Het voorkomen van infectieziekten, het stellen van de juiste diagnose, adviseren over de behandelmethodes en het management van het medisch microbiologisch laboratorium vormen de kerntaken van de arts-microbioloog.

 

Ook houd je je bezig met de epidemiologie van infectieziekten. Maar als arts-microbioloog heb je voorál oog voor de kleine dingen in het leven.

Wat doet een arts-microbioloog?

Tuberculose, chlamydia, de tekenbeetziekte (ziekte van Lyme), streptokokken... Als arts-microbioloog ben je specialist op het gebied van virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen die overdraagbaar zijn van mens op mens of van dier op mens.

 

Je bent de schakel tussen directe behandelaars zoals internisten, chirurgen en dermatologen en het laboratorium. Op verzoek van de collega medisch specialisten probeer je te achterhalen van welke besmetting of ziekte sprake is. Je bepaalt zelf of je diverse mogelijkheden tegelijk onderzoekt of begint met de meest voor de hand liggende onderzoeken. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden en een efficiënte werkwijze is dus van belang. Op basis van de uitkomsten geef je advies over de behandelmethode.

 

Ter voorbereiding van het onderzoek kun je de rapportages van de behandelend arts lezen, maar ook gesprekken voeren met patiënten om de voorgeschiedenis te achterhalen. Je stelt dan vragen over wat ze hebben gegeten, of ze (on)veilig gevreëen hebben en of ze op reis zijn geweest naar een land waar bijvoorbeeld malaria voorkomt.

 

Voor het verrichten van onderzoek werk je met diverse apparaten en hulpmiddelen zoals microscopen en petrischaaltjes. Je onderzoekt ontlasting, bloed, huidcellen of andere lichaamsstoffen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Het meeste onderzoek doe je niet zelf, maar besteed je uit aan een team van analisten. Je geeft aan welke onderzoeken uitgevoerd moeten worden en analyseert de resultaten.

 

Als arts-microbioloog besteed je ook veel aandacht aan het voorkomen van infecties. Je onderhoudt contacten met de GGD om te weten of er epidemieën zijn gesignaleerd en werkt samen met ziekenhuishygiënisten en directieleden van zorgorganisaties zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. In grotere laboratoria werk je daarnaast samen met andere artsen-microbioloog en kun je managementtaken vervullen om financiën, personeelsbeleid, techniek en automatisering op orde te houden.

Past het bij je?

Nieuwsgierigheid is de belangrijkste eigenschap waarover je als arts-microbioloog moet beschikken. Maar ook een kritische houding en precisie zijn onontbeerlijk. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de uitslag van het onderzoek de juiste is en je mag daarom niets zomaar voor waar aannemen. 

 

Goede communicatieve vaardigheden heb je nodig omdat je in teamverband werkt. Je werkt met mensen van de voedingsbodem-keuken die het materiaal aanleveren waarop ‘kweekjes’ gemaakt worden, analisten (HLO-opgeleid) voor de uitvoering van onderzoeken en de andere artsen- microbioloog en moleculair biologen. 

 

Je moet er tegen kunnen dat je geen beslissingsbevoegdheid hebt over preventieve maatregelen of behandelmethodes. Je geeft adviezen, maar weet nooit of deze echt opgevolgd zullen worden. En dat terwijl het jóu extra werk oplevert als door onjuist handelen een infectie uitbreekt... Een portie relativeringsvermogen, overtuigingskracht en mensenkennis kun je daarom ook goed gebruiken. 

 

Tot slot moet je je realiseren dat je niet zoveel met patiënten werkt. Hoewel je zelf kunt bepalen hoe vaak je patiënten bezoekt, ligt de nadruk binnen je werk op het verrichten en organiseren van onderzoek, het aansturen van je team en overleg met behandelaars en instellingsmanagement. 

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • nieuwsgierigheid, kritische houding en precisie
  • teamspirit en communicatieve vaardigheden
  • overtuigingskracht én relativeringsvermogen
  • organisatorische vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog