Arts voor verstandelijk gehandicapten - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Arts voor verstandelijk gehandicapten

Het onderzoeken, vaststellen en behandelen van ziekten bij mensen met een verstandelijke beperking is jouw hoofdtaak. De medische zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen is een vak apart doordat bepaalde ziektes en klachten vaker voor komen bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn deze mensen lang niet altijd in staat om tot uitdrukking te brengen wat er aan de hand is.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris arts voor verstandelijk gehandicapten

Welke opleiding?

Om arts voor verstandelijk gehandicapten te worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna volg je het specialisme: Medische zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Dit specialisme is ondergebracht bij de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC (zie extra info).

 

De opleiding tot AVG duurt drie jaar. In die drie jaar heb je bij een instelling voor gehandicaptenzorg een aanstelling voor 80% nodig als AVG in opleiding (Aios, arts in opleiding tot specialist).

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als AVG kun je nauwelijks meer doorgroeien: je hebt je na de opleiding geneeskunde al gespecialiseerd. Het is wel mogelijk om in een grote instelling met meerdere artsen leidinggevende te worden.

 

Is er werk?
Ieder jaar wordt er gekeken naar de opleidingscapaciteit voor het beroep arts voor verstandelijk gehandicapten. Wanneer je wordt toegelaten tot de opleiding en die afrondt, is er een goede kans dat je werk vindt. Of kunt blijven werken bij je opleidingsinstelling (UWV, 2019).

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt in instelling voor mensen met verstandelijke beperkingen. Hier biedt je ook vaak zorg aan cliënten uit de regio.

 

Ook zijn er speciale ziekenhuispoli's waar je kunt werken, vaak samen met een neuroloog of kinderarts.

 

Mogelijke instellingen

  • Gehandicaptenzorg
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris arts voor verstandelijk gehandicapten

Wat verdient een arts voor verstandelijk gehandicapten? Als arts voor verstandelijk gehandicapten kom je voor drie jaar in dienst bij een organisatie voor gehandicaptenzorg die bevoegd is je op te leiden. Je begint met een salaris van ongeveer € 2.015,- bruto per maand.

 

Nadat je bevoegd AVG bent, kan dit oplopen tot € 3.085,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en eventuele onregelmatigheidstoeslagen.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2085 - €3185 per maand