Biomedisch laboratoriumingenieur - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Biomedisch laboratoriumingenieur

Als biomedisch laboratioriumingenieur houdt je je bezig met het vaststellen van ziektes door het onderzoeken van menselijk lichaamsmateriaal zoals bloed en urine. Je werkt bijvoorbeeld mee aan onderzoek naar de ziekte aids. Het is belangrijk dat je heel zorgvuldig en nauwkeurig werkt, omdat het resultaat van je onderzoek verstrekkende gevolgen kan hebben. Maar er zijn nog meer eigenschappen die je in huis moet hebben...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een biomedisch laboratoriumingenieur?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als biomedisch laboratioriumingenieur houdt je je bezig met het vaststellen van ziektes door het onderzoeken van menselijk lichaamsmateriaal zoals bloed en urine. Je werkt bijvoorbeeld mee aan onderzoek naar de ziekte aids.


Het is belangrijk dat je heel zorgvuldig en nauwkeurig werkt, omdat het resultaat van je onderzoek verstrekkende gevolgen kan hebben. Maar er zijn nog meer eigenschappen die je in huis moet hebben. Kun jij goed in teams samenwerken, en schiet je niet zo snel in de stress? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Wat doet een biomedisch laboratoriumingenieur?

Als biomedisch laboratoriumingenieur houd je je bezig met het vaststellen van ziektes door menselijk lichaamsmateriaal te onderzoeken. Hiervoor gebruik je de apparatuur die in het laboratorium aanwezig is. Denk aan microscopen, meetapparatuur en scheikundige stoffen. Voortdurend controleer je of het onderzoek in de juiste volgorde verloopt.


Ook beoordeel je de testuitslagen van de verschillende onderzoeken en spoor je eventuele fouten op. Het kan voorkomen dat je na het onderzoek een rapport schrijft dat het wetenschappelijk onderzoek naar de betreffende ziekte weer een stapje verder kan brengen.


Binnen dit beroep kun je je in verschillende richtingen specialiseren. Je kunt kiezen voor een aantal specialismen:

 

 

  • Medische microbiologie
  • Klinische chemie
  • Pathologie


Laboratoriumingenieur medische microbiologie
Als laboratoriumingenieur medische microbiologie houd je je bezig met het onderzoeken van micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Je onderzoekt hoe deze organismen (infectie)ziektes veroorzaken bij mensen. Ook onderzoek je hoe deze ziektes voorkomen en genezen kunnen worden. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de ontwikkeling van vaccins of je helpt mee aan onderzoek naar de ziekte aids.


Laboratoriumingenieur klinische chemie
Wanneer mensen gezond zijn, is de verhouding van de vele stoffen die zich in het lichaam bevinden, in balans. Als mensen ziek zijn kunnen zij van bepaalde stoffen teveel aanmaken of juist te weinig. Als laboratoriumingenieur klinische chemie probeer je ziektes vast te stellen door menselijke lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine of ontlasting te onderzoeken. Je onderzoekt bijvoorbeeld het bloed van een suikerpatiënt op de hoeveelheid glucose (suiker) of je bekijkt de hoeveelheid calcium in het lichaam van iemand met botontkalking (osteoporose).


Laboratoriumingenieur pathologie
Pathologie betekent letterlijk ‘ziekteleer’. Als laboratoriumingenieur pathologie houd je je bezig met onderzoek naar ziektes door cellen (cytologie) en weefsels (histologie) te onderzoeken. Dit specialisme wordt daarom ook wel cyto-histologie genoemd. Je doet onderzoek naar bepaalde ziektes die veranderingen op celniveau veroorzaken, zoals verschillende vormen van kanker.

Past het bij je?

Het is belangrijk dat je heel zorgvuldig en nauwkeurig werkt, omdat het resultaat van je onderzoek verstrekkende gevolgen kan hebben voor de patiënt of voor vervolgonderzoeken.


Vaak werk je samen met collega’s met materiaal van dezelfde patiënt. Je moet dus goed kunnen samenwerken.


Je werkt regelmatig onder grote tijdsdruk, omdat van het resultaat van je onderzoek een medische beslissing kan afhangen. Ook in avond-, nacht- en weekenddiensten moet je bij spoedgevallen onder druk kunnen werken.


Je moet kort en duidelijk kunnen rapporteren aan medisch specialisten en collega's, zodat de overdracht van gegevens foutloos verloopt.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zorgvuldigheid
  • vermogen tot samenwerken
  • stressbestendigheid
  • schrijfvaardigheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2541 - €4540 per maand