Beroep
Als budgetconsulent help je anderen met hun financiële problemen. Voor hen bedenk je de best passende oplossing. Een overzicht van inkomsten en uitgaven geven is voor jou geen probleem: jij weet precies wat er binnenkomt en uitgaat. Je hebt veel contact op persoonlijk niveau. Maar ook onderhandelen met een groot bedrijf hoort bij de uitdagingen van deze baan.
En wat je nog meer kunt doen als budgetconsulent… ?
Als budgetconsulent help je mensen die problemen hebben met hun financiële zaken. Je zet samen met je cliënten alle inkomsten, uitgaven en schulden op een rijtje. Welke rekeningen moeten betaald worden? Hoe zorg je ervoor dat dit op tijd gebeurt? En houdt je cliënt nog wel geld over om van te leven als hij zijn schuld moet afbetalen? Dankzij jouw hulp bij deze problemen kunnen jouw cliënten weer zelfstandig hun eigen administratie bijhouden.
Allereerst ga je met je cliënten om de tafel. Het is belangrijk dat je je cliënten goed leert kennen: zijn ze wel gemotiveerd genoeg om hun problemen aan te pakken? Daarna inventariseer je wat de financiële problemen zijn en waardoor deze worden veroorzaakt. Samen met je cliënten stel je een plan van aanpak op om de financiën op de rit te krijgen. Dit plan is je uitgangspunt tijdens het traject. Je adviseert je cliënten over hun uitgavenpatroon. Ook help je hen formulieren invullen en brieven schrijven.
Naast mensen die het moeilijk vinden om rond te komen, help je ook mensen met ingewikkeldere problemen. Sommige cliënten zitten bijvoorbeeld in de schuldsanering. Als iemand zo veel schulden heeft dat hij deze niet meer kan afbetalen, regelt iemand anders (een bewindvoerder) zijn uitgaven. Alles wordt in het werk gesteld om de schulden af te lossen. Zo kan de cliënt na een paar jaar met een schone lei beginnen.
Ook jij kunt als budgetconsulent te maken krijgen met cliënten die in de schuldsanering zitten. Je onderhandelt dan met schuldeisers en je overlegt met de bewindvoerder van je cliënt. Je stelt een aflossingsschema op voor de schulden. Tegelijkertijd houd je in de gaten of er voor je cliënt genoeg geld overblijft om van te leven.
Je krijgt veel te maken met andere betrokken dienstverleners en instanties. Je onderhoudt niet alleen een goede relatie met je cliënten, maar je kunt ook goed communiceren met deze partijen. Jouw taak is immers om alles in het werk te stellen om je cliënten zo optimaal mogelijk te helpen.
Als budgetconsulent help je mensen om weer financieel op eigen benen te kunnen staan. Het is belangrijk dat je gemakkelijk contact legt met je cliënten, zodat je goed weet hoe je hen kunt helpen. Jij stelt hiervoor een plan op en je neemt hierin het voortouw. Omdat je je cliënten adviseert en begeleidt, is het ook van belang dat je hen goed kunt motiveren en overtuigen. Uiteindelijk zijn zij het die het beheer weer op orde moeten krijgen en houden.
Het is jouw taak om goede oplossingen te bedenken voor de financiële problemen van jouw cliënt. Je herkent dit soort problemen snel en je denkt in oplossingen. Je bent vindingrijk en praktisch, zodat je een passend plan van aanpak kunt opstellen. Daarnaast moet je goed kunnen communiceren, zowel schriftelijk als mondeling. Je bent namelijk niet alleen in gesprek met je cliënt, maar ook met schuldeisers en andere hulpverleners.
Als budgetconsulent heb je veel te maken met budgettering, financiële processen en sociale en wettelijke regels. Het is daarom belangrijk dat je snel inzicht kunt krijgen in alles wat met geld en regelgeving te maken heeft, bijhoudt wat daar in verandert en de plannen voor de cliënt ook actueel houdt en kunt bijstellen. Daarnaast kun je te maken krijgen met hele persoonlijke financiële problemen. Daarom is het ook belangrijk dat je hier vertrouwelijk mee omgaat.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Gemiddeld
SALARIS
€€3026 - 4228