Beroep
Zorgt slechte straatverlichting, veel begroeiing of groepjes jongeren ervoor dat jij je onveilig voelt? De buurtopbouwwerker weet daar wel raad mee! Als buurtopbouwwerker heb je een stimulerende, verbindende en begeleidende rol. Zo bied je ondersteuning aan mensen die hun eigen woon- of werksituatie willen verbeteren.
Als buurtopbouwwerker ondersteun je mensen die hun eigen woon- of werksituatie willen verbeteren. Het gaat voornamelijk om buurtbewoners of mensen die tot een specifieke groep behoren zoals ouderen, werklozen of allochtonen.
Zij willen bijvoorbeeld wat doen aan een oversteekplaats die gevaarlijk is voor kinderen, aan een donker viaduct of aan een vervallen speeltuin. Je laat buurtbewoners zien hoe zij samen hun krachten kunnen bundelen. Ook een slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer, overlast door vandalisme of ontevredenheid over de werking van instanties zoals de sociale dienst of woningcorporatie kunnen zaken zijn waarbij je begeleidt.
Dit sociaal werk kan enorm breed zijn of gespecialiseerd. Je kunt werken in een wijkteam, waar je met buurtbewoners en collega’s van samenwerkingspartners werkt. Of je specialiseert je in een bepaalde doelgroep of thema zoals: jongeren, eenzaamheid, huiselijk geweld of verwarde personen.
Telefoneren, nota’s en brieven schrijven, veel overleggen met allerlei organisaties en mensen en bereikbaar zijn in de wijk... dat hoort allemaal bij je werk. Je helpt mensen bij hun contacten met instanties. Je zorgt ervoor dat zij zelf de regie in handen nemen. Je begeleidt hen bij het opbouwen van een goed netwerk. Je activeert mensen die nog niet zo durven of niet meer kunnen en helpt ze ook weer deel te nemen en invloed uit te oefenen.
De kunst van het buurtopbouwwerk is dat je mensen die iets willen veranderen, stimuleert om dit zelf aan te pakken. Je bespreekt met hen hoe zij andere buurtbewoners kunnen betrekken, hoe ze zich als groep kunnen organiseren en bij welke instanties ze verhaal kunnen halen.
Kortom: je stimuleert de samenwerking en verbinding tussen bewoners, buurtorganisaties, verenigingen en ondernemers. Waarbij je uitgaat van ieders krachten en talenten.
Je moet in staat zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen over te brengen op anderen. Daarmee stimuleer je mensen om hun woon- en leefsituatie te verbeteren.
Je bent een kei in het bij elkaar brengen van de juiste mensen. Onderhandelen vind je een uitdaging. Je zorgt ervoor dat buurtbewoners hun eigen kracht versterken.
Voor de veranderingen die je wilt bereiken, heb je te maken met diverse partijen. Denk aan de overheid, gemeente, stads- of dorpsgenoten, scholen en ondernemers. Creativiteit en doorzettingsvermogen zijn daarbij van belang. Voor het schrijven van brieven en nota’s heb je enige schrijfvaardigheid nodig.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Laag
SALARIS
€€3282 - 4676 per maand