Chirurg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Chirurg

Het behandelen van patiënten als chirurg is vaak operatief. Om de juiste diagnose te stellen en behandeling te bepalen, werk je meestal in een multidisciplinair team van artsen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris chirurg

Welke opleiding?

Om chirurg te worden, start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je solliciteren naar een opleidingsplaats op de afdeling Chirurgie in een ziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. Tijdens de opleiding leer je opereren en diagnoses stellen onder leiding van verschillende chirurgen. De relatie leerling-chirurg wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als chirurg.

 

Je loopt verschillende stages in de zes specialismen:


- vaatchirurgie
- oncologische chirurgie
- gastro-intestinale chirurgie
- kinderchirurgie
- longchirurgie
- traumatologie


Daarnaast kun je stage lopen op de Spoedeisende Hulp of Intensive Care. In de laatste twee jaar van je opleiding kies je een differentiatierichting. Daarmee word je medisch specialist in een van de genoemde chirurgische specialismen.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als chirurg zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de chirurgie, door bijvoorbeeld na je afstuderen nog een korte studie van twee jaar te volgen. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als chirurg leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als chirurg kun je gelijk aan de slag. Het aantal opleidingsplaatsen wordt elk jaar afgestemd op het aantal chirurgen dat in de komende jaren nodig is. Heb je dus een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als chirurg werk je in een universitair medisch centrum, een opleidingsziekenhuis of een algemeen ziekenhuis. Dat kan op verschillende afdelingen, afhankelijk van je gekozen differentiatie.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven). 


Als chirurg ben je niet alleen werkzaam op de operatiekamer, maar ook op de polikliniek, waar je patiënten ontvangt en onderzoekt. Daarnaast heb je administratieve taken.

 

De meeste chirurgen werken fulltime, al is het aantal parttimers de laatste jaren toegenomen (2011).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen, specialistisch, opleidings of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland. Kijk op deze site bij werk vinden.

 

Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris chirurg

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar