Dermatoloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Dermatoloog

Je behandelt bijvoorbeeld schimmelinfecties, ernstige acne of psoriasis. Maar je krijgt ook te maken met patiënten met huidkanker en aids. Je werkt voornamelijk in de polikliniek van een ziekenhuis. Spreekuur houden en patiënten behandelen maken een belangrijk deel uit van je werk. Daarnaast opereer je patiënten en maak je tijd vrij voor onderzoek, onderwijs en overleg met patiënten en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Dermatoloog

Welke opleiding?

Om dermatoloog te kunnen worden start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Dermatologie in een ziekenhuis.


Op dit moment kun je alleen nog in een universitair medisch centrum terecht, maar in de toekomst zouden algemene ziekenhuizen ook wel eens opleidingsplaatsen kunnen gaan verzorgen. Als je wordt aangenomen kun je na vijf jaar afstuderen. Je leert het vak in de praktijk van ervaren dermatologen. De relatie leerling-dermatoloog wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Hoe dan ook: al tijdens je opleiding doe je het werk van een dermatoloog.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als dermatoloog zit je zo goed als aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de dermatologie, zoals geslachtsziekten (venerologie) of spataderen (flebologie). Je moet je elk jaar verplicht laten bijscholen middels cursussen en congressen.

 

Er zijn nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als huidarts leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als dermatoloog kun je gelijk aan de slag. Er is een behoorlijk tekort aan deze specialisten. Heb je dus een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als huidarts werk je in de polikliniek van een algemeen of academisch ziekenhuis. Ook kun je gaan werken in een privékliniek. Dat zijn vaak klinieken voor cosmetische dermatologie of haarklinieken.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Dermatoloog

Wat verdient een Dermatoloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar