Farmaceutisch consulent - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Farmaceutisch consulent

Als farmaceutisch consulent ben jij de aangewezen persoon om voorlichting te geven aan patiënten over het gebruik van voorgeschreven geneesmiddelen. De patiënt staat centraal en krijgt de zorg die op hem of haar van toepassing is. Je richt je bijvoorbeeld op chronisch zieken, zoals diabeten. Dit noemen we de farmaceutische patiëntenzorg (FPZ).

Delen
Farmaceutisch consulent
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris farmaceutisch consulent

Welke opleiding?

Voordat je aan het werk mag als farmaceutisch consulent moet je eerst de HBO-bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent afronden. Deze deeltijd HBO-bacheloropleiding duurt vier jaar. Tijdens de gehele opleiding ben je werkzaam geweest in een apotheek, dus je hebt al een hoop praktijkervaring!

 

Je loopbaan

Het beroep farmaceutisch consulent is nog in opmars. De functie is opgenomen in de cao Apotheken en bekend bij apothekers. Sinds 2008 werken farmaceutisch consulenten in de praktijk. Je kunt het beroep van farmaceutisch consulent uitoefenen in loondienst van een apotheek. Dit kan zijn in een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek of bijvoorbeeld een poliklinische apotheek. Ook kun je als farmaceutisch consulent nascholing van apothekersassistenten verzorgen. Je hebt als farmaceutisch consulent binnen een apotheek ook de mogelijkheid om door te stromen naar het beroep farmaceutisch manager.

 

Om je deskundigheid als farmaceutisch consulent op een aantoonbare en transparante manier op peil te houden, kun je je inschrijven in een kwaliteitsregister. Dit laat zien dat je over de juiste diploma's beschikt en in staat bent kwalitatief goede zorg te bieden volgens de huidig geldende normen. Ga voor mee info naar de website van Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg: www.kabiz.nl.

 

Is er werk?
Apotheken ontwikkelen zich snel van productgerichte organisaties naar organisaties waar individuele zorg voor de patiënt centraal staat. Vacatures voor farmaceutisch consulenten zullen in de toekomst steeds meer worden. Als farmaceutisch consulent zul jij je plek moeten veroveren in de apotheek.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je bent meestal werkzaam in een apotheek. Dat kan een openbare apotheek zijn (de apotheek op de hoek), een ziekenhuisapotheek, een dienstapotheek of een poliklinische apotheek. Door de sterke groei van het aantal poliklinische apotheken werken steeds meer farmaceutisch consulenten in de poliklinische farmacie. Ook kun je werkzaam zijn in de farmaceutische industrie of bij apotheekketens, bijvoorbeeld als zorgconsulent diabetes.

 

Mogelijke instellingen

  • Overheid/ bedrijven/ onderwijs
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris farmaceutisch consulent

Wat verdient een farmaceutisch consulent? Als beginnend farmaceutisch consulent in loondienst ontvang je ongeveer minimaal € 2.335,- bruto per maand, exclusief 8 procent vakantietoeslag. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 3.490,- bruto per maand.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2717 - €3942 per maand