Gastouder - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gastouder

Gastouderopvang is kleinschalig. Als gastouder vang je maximaal 6 kinderen tegelijk op. Dit kunnen baby's, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 13 jaar zijn. Zijn je eigen kinderen thuis, dan tellen deze ook mee in het maximale aantal. Je moet natuurlijk van kinderen houden en je kunnen inleven in wat zij leuk vinden of wat hen bezighoudt. Weten aan welke eisen je als gastouder nog meer moet voldoen? Lees meer bij Welke opleiding.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris gastouder

Welke opleiding?

Als je gastouder wilt worden, gelden er een aantal eisen. Je moet in het bezit zijn van een diploma. Een lijst met geschikte diploma's vind je op de website van DUO.

 

Ook moeten alle gastouders een EHBO-diploma gericht op kinderen hebben.

 

Bij het gastouderbureau kan ook een speciale cursus tot het eisenpakket behoren. Deze cursus wordt je dan aangeboden via het gastouderbureau.

Je loopbaan

Is het gastouderschap een baan met vooruitzichten? Jazeker! Je kunt bijvoorbeeld de opleiding tot pedagogisch medewerker gaan volgen en gaan werken in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Dit kan met de MBO-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang op niveau 3.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Is er werk?
De baankansen voor gastouder is gunstig, maar veel gastouders hebben er geen volledige werkweek aan. Veel gastouders combineren het met ander werk.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Het ligt voor de hand dat je als gastouder thuis werkt. Het komt ook voor dat je als gastouder in het huis van het kind werkzaam bent.


Volgens de Wet kinderopvang moet een gastouder aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Op een gastouderbureau worden vraag- en gastouders geworven, geselecteerd en bij elkaar gebracht.

 

Via het gastouderbureau kun je ook vaak een opleiding volgen of begeleiding krijgen tijdens de opvang. Soms heb je via het gastouderbureau de mogelijkheid om aan materialen te komen.


De meeste gastouders zijn zelfstandig ondernemer via een franchise-gastouderbureau. In dat geval zijn minimale investeringen noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor het werven van kinderen en de diensten van het gastouderbureau. Uiteraard moet je huis er goed voor zijn ingericht.

 

Wanneer je wilt starten als gastouder moet het gastouderbureau je inschrijven bij de gemeente. Via de gemeente word je getoetst op de geldende eisen. Voor deze toetsing betaal je als gastouder. De hoogte van het bedrag verschilt per gemeente. Voldoe je aan alle eisen, dan word je opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. 

 

Iedere gastouder moet werken volgens de wettelijke kwaliteitseisen. Jaarlijks controleert het gastouderbureau of de opvangsituatie bij de gastouder veilig en gezond is. Deze controle is verplicht.

 

Mogelijke instellingen

  • Gastouderbureau (Kinderopvang)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris gastouder

Wat verdient een gastouder? Als gastouder in loondienst start je op € 1.930,- met een doorgroei tot € 3.140,-.

 

In principe bepaalt iedere gastouder het eigen tarief. Gastouders en -bureaus mogen zelf bepalen hoeveel ze per uur vragen voor opvang. Onder een bedrag van € 5,75 per uur krijgen de ouders (waar jij de kinderen voor opvangt) een kinderopvangtoeslag.

 

Je bent meestal niet bij een gastouderbureau in loondienst, maar werkt freelance. De betaling vindt over het algemeen wel plaats via het gastouderbureau.

 

Ben je gastouder via een franchise-gastouderbureau, dan ben je zelfstandig ondernemer. Je profiteert dan van verschillende belastingvoordelen, zoals zelfstandigen- en startersaftrek.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1996 - €3242 per maand