Gastouder - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gastouder

Gastouderopvang is kleinschalig. Als gastouder vang je maximaal 6 kinderen tegelijk op. Dit kunnen baby's, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 13 jaar zijn. Zijn je eigen kinderen thuis, dan tellen deze ook mee in het maximale aantal. Je moet natuurlijk van kinderen houden en je kunnen inleven in wat zij leuk vinden of wat hen bezighoudt. Weten aan welke eisen je als gastouder nog meer moet voldoen? Lees meer bij Welke opleiding.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een gastouder?
Past het bij je?

Over dit beroep

Gastouderopvang is kleinschalig. Als gastouder vang je maximaal 6 kinderen tegelijk op. Dit kunnen baby's, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 13 jaar zijn. Zijn je eigen kinderen thuis, dan tellen deze ook mee in het maximale aantal.


Je moet natuurlijk van kinderen houden en je kunnen inleven in wat zij leuk vinden of wat hen bezighoudt. Weten aan welke eisen je als gastouder nog meer moet voldoen? Lees meer bij Welke opleiding.

Wat doet een gastouder?

Als gastouder vang je kinderen in je eigen huis op. Hoeveel kinderen je in je eigen huis mag opvangen, hangt af van de leeftijd van de kinderen. De leeftijd van deze kinderen varieert van ongeveer 0 tot en met 13 jaar. Het is ook mogelijk dat je naar het huis van de ouders van de kinderen gaat. 

 

Je kunt een aantal uren per dag werken (bijvoorbeeld na schooltijd), maar het is ook mogelijk dat je hele dagen voor kleinere kinderen zorgt. Soms eten de kinderen ook mee en breng en haal je ze van school. In overleg met de ouders maak je afspraken over tijden en opvoedkundige regels.

 

De meeste gastouders hebben zelf ook kinderen, maar dit is geen vereiste. Als je kinderen hebt, is dit werk natuurlijk wel goed te combineren met de zorg voor je eigen gezin. Het prettige van deze opvangvorm is dat je gewoon thuis kunt blijven en dat je een beperkt aantal kinderen opvangt. Zo kun je dus een goede band met hen opbouwen.

 

Als gastouder mag je maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Zijn je eigen kinderen thuis, dan tellen deze ook mee in het maximale aantal.

Past het bij je?

Om het werk als gastouder goed te kunnen doen, moet je van kinderen houden en je kunnen inleven in wat zij leuk vinden of wat hen bezighoudt. Je vindt het leuk om meerdere uren per dag met de kinderen om te gaan. Ook als ze druk zijn, veel lawaai maken tijdens het spelen of veel aandacht en verzorging nodig hebben.


Je kunt je dus goed aanpassen aan de kinderen, maar moet ook goed met de ouders kunnen omgaan. Je houdt rekening met hun opvattingen over de opvoeding van het kind.

 

Zelfstandig kunnen werken hoort ook bij dit beroep. Daarin ben je flexibel en creatief, want je moet er door de daginvulling voor zorgen dat de kinderen zich niet gaan vervelen.


Wil je slechts een deel van de dag gastouder zijn, dan kun je kiezen voor buitenschoolse opvang. Je hebt veel vrijheid als gastouder, vandaar dat het ook bij uitstek een geschikte baan is hen die een beperkt deel van de week willen werken.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • veel liefde voor kinderen en inlevingsvermogen
  • aandacht voor de ouders en hun opvoedingsideeën
  • zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel
  • creativiteit en flexibiliteit
  • ervaring met het opvoeden en verzorgen van kinderen


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1996 - €3242 per maand