Gezinsvoogd / jeugdbeschermer (jeugdzorgwerker) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gezinsvoogd / jeugdbeschermer (jeugdzorgwerker)

De gezinsvoogd / jeugdbeschermer heet sinds kort 'jeugdzorgwerker'. Werken met kinderen, jongeren en ouders is een uitdaging die jij als gezinsvoogd graag met beide handen aanpakt. Bovendien is stilzitten niets voor jou. Je ondersteunt gezinnen die onder toezicht staan. Bijvoorbeeld met de opvoeding of andere zaken waar ouders moeite mee hebben. Jouw streven? Kinderen zorgeloos en fijn laten opgroeien. Lukt dat niet? Dan bedenk jij een passende oplossing.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een gezinsvoogd?
Past het bij je?

Over dit beroep

De gezinsvoogd / jeugdbeschermer heet sinds kort 'jeugdzorgwerker'.

 

Werken met kinderen, jongeren en ouders is een uitdaging die jij als gezinsvoogd graag met beide handen aanpakt. Bovendien is stilzitten niets voor jou. Je ondersteunt gezinnen die onder toezicht staan. Bijvoorbeeld met de opvoeding of andere zaken waar ouders moeite mee hebben. Jouw streven? Kinderen zorgeloos en fijn laten opgroeien. Lukt dat niet? Dan bedenk jij een passende oplossing.

Wat doet een gezinsvoogd?

Als gezinsvoogd kom je op voor de belangen van kinderen en jongeren binnen een gezin. Je begeleidt kinderen en hun ouders als er verplichte ondersteuning nodig is bij de opvoeding. Dit wordt met een zogenaamde 'maatregel' opgelegd door de rechter en wordt ook wel ‘onder toezichtstelling’ genoemd. Een gezin komt onder toezicht, omdat bijvoorbeeld een van de ouders verslaafd is. Ook kan het zijn dat kinderen worden mishandeld of dat een kind binnen het gezin onhandelbaar is.


Je rapporteert jaarlijks aan de kinderrechter over de situatie in het gezin. Je adviseert over maatregelen. Als gezinsvoogd stel je een plan van aanpak op: wat ga je doen om de situatie te verbeteren? Samen met het gezin neem je het plan door en maak je gezamenlijke afspraken. Jouw streven is dat de kinderen en jongeren in een veilige en fijne omgeving opgroeien.


Soms lukt het niet om de gezinssituatie te verbeteren. Als gezinsvoogd moet je dan een belangrijke keuze maken: zijn er nog andere opties of is uithuisplaatsing nodig? Vervolgens licht je de kinderrechter in en geef je advies.


Als gezinsvoogd schat je eerst de situatie in, voor je aan de slag gaat. Eerst bekijk je de ontwikkeling van de kinderen: wat is hun leefomgeving, gaat het goed op school en hebben ze vriendjes of vriendinnetjes? De ouders begeleid je bij de opvoeding en je zorgt ervoor dat zij hun afspraken, met jou of anderen, ook echt nakomen. Soms komt het voor dat er conflicten ontstaan binnen het gezin. Jij hebt dan een bemiddelende rol.


Met jouw aanwezigheid kun je veel betekenen voor ouders en kinderen. Ook al vinden veel gezinnen het in eerste instantie niet fijn dat er iemand over hun schouder meekijkt. Je houdt rapporten bij en je evalueert de voortgang binnen het gezin. Dit koppel je terug aan de betrokken hulpverleners. Je dagen zijn afwisselend. Je kunt namelijk de ene dag op school zijn bij een van je cliënten. De andere dag kun je een afspraak hebben bij de rechtbank.  


Je bent als gezinsvoogd goed op de hoogte van de wet- en regelgeving. Zo kun je juiste beslissingen nemen. Je werkt binnen jouw jeugdzorgorganisatie veel samen met andere professionals. Je weet je kennis en ervaring van jouw vakgebied duidelijk naar hen kenbaar te maken.

 

Past het bij je?

Je vindt het een uitdaging om met jongeren die problemen hebben om te gaan, en met hun ouders. Een gezellig praatje vind jij geen probleem en als je een serieus gesprek moet voeren, dan ga je dat niet uit de weg. Is er een conflict tussen twee partijen? Jij kunt goed bemiddelen en je weet een passende oplossing voor het conflict. Je moet dus communicatief en sociaal vaardig zijn om gedragsverandering bij mensen te stimuleren. 


In dit beroep moet je sterk in je schoenen staan. Je komt nu eenmaal vaak in vervelende situaties terecht. Je moet goed om kunnen gaan met crisisconflicten. Op zo’n moment moet je onmiddellijk hulp en begeleiding bieden aan het gezin. Helaas zijn er af en toe ook situaties waarbij het niet lukt om een kind te helpen zoals jij dat graag zou willen. Bijvoorbeeld als een kind tijdelijk ergens anders moet gaan wonen. 


Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de gezinssituatie en van de wet- en regelgeving. Als gezinsvoogd heb je een verantwoordelijke baan en je moet betrouwbaar zijn, zowel voor het gezin als voor de hulpverleningsinstanties. Daarnaast ben je in staat om goede en heldere rapporten te schrijven. 


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • communicatieve en sociale vaardigheden
  • bemiddelende kwaliteiten 
  • stressbestendigheid
  • verstand van wet- en regelgeving
  • verantwoordelijkheidsgevoel


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€3046 - 5477 per maand