Gezondheidszorgpsycholoog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gezondheidszorgpsycholoog

Als gezondheidszorgpsycholoog met BIG-registratie (GZ-psycholoog) stel je zelfstandig diagnoses bij je cliënten en zorg je voor goede begeleiding en behandeling. Je behandelt mensen met minder complexe problemen (basis GGZ) of juist meer complexe problemen (specialistische GGZ). Je doelgroep is breed, denk aan verslaafden maar ook aan jongeren die slecht in hun vel zitten.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris gezondheidszorgpsycholoog

Welke opleiding?

Hoe word je gezondheidszorgpsycholoog met BIG-registratie (een psycholoog die zelfstandig een diagnose mag stellen)?

 

De duur van de universitaire opleiding Psychologie met BIG-registratie is:

 

 • 3 jaar universitaire bachelor (basis-specialisatie);

 • 1 of 2 jaar universitaire master (Masterpsycholoog, BIG-loze psycholoog, je mag dan nog niet zelfstandig diagnoses stellen);

 • 2 jaar BIG-opleiding/GZ-opleiding (104 weken oftewel 24 maanden). Na de BIG Gz-opleiding ben je geen basispsycholoog maar (na registratie in het BIG-register) een gezondheidszorgpsycholoog (wettelijk beschermde titel). De gezondheidszorgpsycholoog is een generalist. De term basispsycholoog wordt gebruikt voor personen die de universitaire master tot psycholoog hebben afgerond. Deze personen hebben nog geen beschermde titel.

 

De totale universitaire basisopleiding met BIG registratie duurt 6 à 7 jaar.

 

Hierna pas kun je je in 4 jaar specialiseren tot klinisch psycholoog (BIG-geregistreerd) of klinisch neuropsycholoog (BIG-geregistreerd).

 

Je kunt dit nalezen op de website: Hoe word je psycholoog in Nederland.

 

Voorbeelden van masters zijn:

 

 

Toelating tot de GZ-opleiding wordt geregeld door de Vereniging LOGO (Landelijk Overleg Geestelijke gezondheidszorg Opleidingsinstellingen). Aan toelating zijn meerdere voorwaarden verbonden. Eén van de LOGO-toelatingsvoorwaarden is een zogeheten Verklaring vooropleiding (ook wel LOGO-verklaring genoemd).

 

De opleiding tot GZ-psycholoog bestaat uit een praktijkdeel (werken bij een erkende opleidingsplaats) en onderwijs bij 1 van de 8 opleidingsinstituten. De post-master duurt 2 jaar. Als je de post-master in deeltijd volgt, doe je er maximaal 4 jaar over. Psychotherapeuten kunnen een verkorte opleiding tot GZ-psycholoog volgen.

 

De post-masteropleiding kent verschillende richtingen:

 

 • Volwassenen en Ouderen
 • Kinderen en Jeugd
 • Accent Ouderen

 

Het aantal opleidingsplaatsen voor GZ-psychologen is beperkt; doorgaans zijn er ongeveer 6 keer meer kandidaten dan opleidingsplaatsen. In totaal zijn er circa 700 nieuwe plaatsen per jaar in Nederland.

 

Volg je de universitaire opleiding tot GZ-psycholoog, dan moet je je inschrijven in het opleidingsregister van FGzPT (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten).

 

Na het afstuderen voor het basisberoep gezondheidszorgpsycholoog dient de persoon in te schrijven in het BIG-register van het CIBG (www.bigregister.nl). De FGzPt beheert alleen de specialismenregisters (dus voor de klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen) en regelt voor hen de BIG-registratie van de specialisatie.

 

Hiermee toon je aan dat je voldoet aan de opleidingseisen voor je beroep en dat je bevoegd bent om zelfstandig diagnoses te stellen.

 

Links met meer informatie over de post masteropleiding GZ-psycholoog vind je bij extra info.

Je loopbaan

Als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) heb je al een behoorlijk opleidingstraject achter de rug. Maar je kunt je voortdurend verder bekwamen via studie. Zo kan de 4-jarige specialistenopleiding tot klinisch psycholoog of de 4-jarige specialistenopleiding tot klinisch neuropsycholoog een volgende stap zijn. Je kunt alleen starten met deze specialistenopleidingen als je een BIG-geregistreerde GZ-psycholoog bent. Met de BIG-registratie kun je je deskundigheid aantonen.


Na het afronden van een specialistenopleiding ben je een gespecialiseerde GZ-psycholoog.
 


Ook kun je ervoor kiezen om vervolgopleiding tot psychotherapeut te volgen. Deze duurt normaal gesproken 4 jaar na de master. Voor GZ-psychologen duurt de opleiding 3 jaar omdat je vrijstellingen krijgt. Daarnaast kun je je verder kwalificeren met een profielopleiding, zoals een opleiding tot schoolpsycholoog, verslavingspsycholoog of seksuoloog.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Jazeker! Er is veel behoefte aan GZ-psychologen en er zijn verschillende plaatsen/sectoren waar een gezondheidszorgpsycholoog kan gaan werken.

 

Vanwege de toelatingseisen en een gelimiteerd aantal door de overheid gefinancierde opleidingsplaatsen, is toelating tot de opleiding tot GZ-psycholoog niet altijd mogelijk.


Dit zorgt dat er een tekort is, want de vraag naar GZ-psychologen is groter dan het aanbod.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als gezondheidszorgspycholoog (GZ-psycholoog) kun je zelfstandig in een praktijk werken, alleen of samen met anderen. Je werkt bijvoorbeeld als psycholoog die eerstelijnszorg of basiszorg geeft (basis GGZ).

 

Daarnaast kun je werken in een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) (vaak specialistisch GGZ). Ongeveer de helft van alle GZ-psychologen werkt in de GGZ. Ook zijn ze onder meer te vinden in:

 

Mogelijke instellingen

 • Forensisch Psychiatrisch Centrum
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gevangenis
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Speciaal onderwijs (Overheid/ bedrijven/ onderwijs)
 • Verslavingszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Bekijk het werk in de praktijk!
Op YouChooz vind je verschillende filmpjes over werken en leren in zorg, welzijn en sport. Ze zijn gesorteerd op beroep, opleiding en werkveld. Check alle filmpjes en leer meer!

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris gezondheidszorgpsycholoog

Wat verdient een gezondheidszorgpsycholoog? Als beginnend gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) in loondienst kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal € 3.265,-, exclusief 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dit kan oplopen tot € 5.130,- per maand bij een fulltime dienstverband.


Als zelfstandig GZ-psycholoog sluit je meestal contracten af met zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de maximumtarieven die je mag vragen aan patiënten.

 

Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding van zo'n € 310,00 bruto per maand.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3265 - €5130 per maand