Gynaecoloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gynaecoloog

Naast het uitvoeren van onderzoek ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en –ziektes. Kortom een afwisselend en uitdagend beroep.  

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Gyaecoloog

Welke opleiding?

Om gynaecoloog te worden, start je met de universitaire opleiding:

 


Daarna solliciteer je naar een opleidingsplaats op de afdeling Gynaecologie in een universitair medisch centrum. Deze specialisatie duurt nog eens 6 jaar.

 

Indien je na je artsexamen niet direct een opleidingsplaats kunt krijgen, kun je aan de slag als algemeen arts op een afdeling Gynaecologie/Verloskunde in een ziekenhuis of kun je je bezighouden met wetenschappelijk onderzoek. Doordat je hiermee veel ervaring opdoet, heb je meer kans om een opleidingsplaats te krijgen.

 

Heb je wel een opleidingsplaats kunnen bemachtigen, dan ga je aan de slag als gynaecoloog in opleiding. Je zult af en toe nog een algemene les volgen, maar bent meestal aan het werk en leert het vak in de praktijk.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Er zijn in Nederland ongeveer 850 gynaecologen en 240 artsen in opleiding tot gynaecoloog.

 

Als gynaecoloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Om bij te blijven volg je elk jaar verpliche bijscholingscursussen.

 

Er zijn een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als gynaecoloog leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als gynaecoloog kun je gelijk aan de slag. Dus heb jij één van de 50 opleidingsplaatsen kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan (KNMG, 2019).

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Alle gynaecologen werken in een ziekenhuis. Je kunt aan de slag als vrijgevestigd gynaecoloog of als gynaecoloog in dienstverband.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Gyaecoloog

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per maand