Hart/long chirurg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Hart/long chirurg

Als hart/long chirurg werk je vooral op de OK. Je opereert mensen met een afwijking of ziekte aan het hart, de longen of de grote bloedvaten. Opereren maakt een belangrijk deel uit van je werk, maar daarnaast maak je ook tijd vrij voor onderzoek, post-operatieve zorg en overleg met patiënten, familie en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris hart/long chirurg

Welke opleiding?

Om hart/long chirurg te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Thorax Hart Chirurgie in een ziekenhuis. Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen.

 

Tijdens de opleiding leer je opereren en diagnoses stellen onder leiding van verschillende hart/long chirurgen. De relatie leerling-hart/long chirurg is een soort meester-gezel relatie. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als hart/long chirurg.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als hart/long chirurg zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de hart/long chirurgie. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen en congressen bezoeken.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als chirurg leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

 

Is er werk?
Het aantal opleidingsplaatsen is beperkt, deze worden jaarlijks afgestemd op het aantal hart/long chirurgen dat in de komende jaren nodig is. Hierdoor is de kans om gelijk aan de slag te kunnen een stuk groter (KNMG, 2019).

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als hart/long chirurg werk je vooral in de operatiekamer (OK). Daarnaast ben je ook op andere afdelingen te vinden, aangezien je veel moet overleggen met andere specialisten en je de patiënten vlak voor en na de operatie en daarna nog eens zes weken later altijd bezoekt voor onderzoek en een gesprek. Op de polikliniek ben je maar heel zelden te vinden, vaak maar twee dagdelen in de maand.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen, specialistisch ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris hart/long chirurg

Wat verdient een hart/long chirurg? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar