Hart/long chirurg - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Hart/long chirurg

Als hart/long chirurg werk je vooral op de OK. Je opereert mensen met een afwijking of ziekte aan het hart, de longen of de grote bloedvaten. Opereren maakt een belangrijk deel uit van je werk, maar daarnaast maak je ook tijd vrij voor onderzoek, post-operatieve zorg en overleg met patiënten, familie en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als hart/long chirurg werk je vooral op de OK. Je opereert mensen met een afwijking of ziekte aan het hart, de longen of de grote bloedvaten. Opereren maakt een belangrijk deel uit van je werk, maar daarnaast maak je ook tijd vrij voor onderzoek, post-operatieve zorg en overleg met patiënten, familie en collega’s.

Wat ga je doen?

Als cardiothoracaal chirurg (hart/long chirurg) opereer je patiënten die iets aan het hart of de longen mankeren. Dit kunnen kinderen zijn met aangeboren hartafwijkingen of oudere mensen met later verworven hartafwijkingen. Daarnaast opereer je ook mensen aan de longen (longkanker) of patiënten met aan de borstkas of de grote bloedvaten. Een groot deel van je werktijd ben je te vinden op de operatiekamer (OK).


In de OK werk je als hart/long chirurg nauw samen met de anesthesist, anesthesiemedewerkers en twee tot drie operatieassistenten. Daarnaast opereert er vaak een hart/long chirurg in opleiding met je mee, die jou assisteert en in de loop van zijn opleiding zelfstandig leert opereren. Zo ben je met een team van minstens met zeven mensen aan het werk.


Als hart/long chirurg ben je zelden op de polikliniek te vinden. Wel pleeg je dagelijks overleg met longartsen, cardiologen, anesthesisten en intensive care artsen. Ook overleg met orthopeden en urologen vindt plaats, al gebeurt dat niet dagelijks. Het is dus belangrijk dat er veel en duidelijk gecommuniceerd wordt in dit beroep.


Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan. 


Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).
 

 

Past het bij je?

Om hart/long chirurg te kunnen worden moet je over een goede fijne motoriek beschikken en handig zijn: tenslotte moet je heel secuur kunnen werken. Ook moet je heel kritisch en nieuwsgierig zijn om de goede diagnoses te kunnen stellen. Je moet jezelf voortdurend af vragen of je weer zo zou handelen of voor een andere aanpak zou kiezen.

 

Tijdens je werk maak je naast veel mooie momenten soms ook trieste dingen mee. Mensen die op de operatietafel overlijden, mensen die je mee moet delen dat hun situatie uitzichtloos is. Je moet als hart/long chirurg dus stevig in je schoenen staan om daarmee om te kunnen gaan. Je draait ook vaak diensten, waardoor je 's nachts moet werken. Dit vergt wel wat van je conditie!

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Jij bent als chirurg in de OK ook de kapitein op het schip. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. 

 

Om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede motoriek en handvaardigheid
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding
  • communicatieve vaardigheden
  • stevig in je schoenen staan


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar