Huisarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Huisarts

Het beroep huisarts is heel divers. Geen consult is hetzelfde. Ieder kwartier is anders. De vragen van je patiënten zijn heel uiteenlopend. Aan de andere kant is het zo dat je patiënten bij je terugkomen en meestal jarenlang in jouw patiëntenbestand staan. Met veel patiënten zul je als huisarts dan ook een band opbouwen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris huisarts

Welke opleiding?

Om huisarts te worden start je met de universitaire opleiding Geneeskunde.

 

 

Daarna doe je de vervolgopleiding Medische specialisatie tot huisarts. In totaal studeer je negen jaar.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Is er werk?
Iedereen in Nederland heeft een eigen huisarts. Doordat mensen steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen, is er ook steeds meer behoefte aan huisartsenzorg. Er is dus voor nu én in de toekomst voldoende werk voor huisartsen door heel het land.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als huisarts kun je als zelfstandige werken (solo of in een groepsverband), in dienstverband of als waarnemer (ZZP'er).

 

Tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten werken huisartsen meestal vanuit een centrale dokterspost. Zo’n post bevindt zich meestal in of bij een ziekenhuis.

 

Als je op huisbezoek gaat, is dit in de directe omgeving (één of meer wijken of buurten op maximaal vijftien minuten afstand) van je praktijkruimte. Je reist ook voor het bezoeken van congressen of voor nascholing.

 

Mogelijke instellingen

  • Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris huisarts

Indien je als huisarts een eigen praktijk hebt, is je salaris afhankelijk van de praktijkomvang en praktijkvoering. Van de inkomsten uit je praktijk (afkomstig van zorgverzekeraars) moet je dan wel de huur of hypotheek van je praktijkpand, de medische apparatuur en één of meerdere doktersassistenten/ praktijkmedewerkers betalen. Gemiddeld heeft een zelfstandig gevestigd huisarts een arbeidskostencomponent van ongeveer € 96.000,- per jaar. Het arbeidskostencomponent is sterk afhankelijk van de praktijk en het praktijkvoeren.

 

In een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum begint het bruto salaris minimaal bij zo'n € 5.115,- bruto per maand en kun je doorgroeien tot een salaris van ruim € 7.000,- bruto per maand.

 

De precieze hoogte van je salaris is afhankelijk van je werkervaring en het aantal dienstjaren. Nacht- of weekenddiensten horen bij je werk: daarvoor ontvang je een onregelmatigheidstoeslag.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4385 - €7000 per maand