Internist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Internist

Je werkt voornamelijk in de polikliniek, maar bent door het hele ziekenhuis te vinden. Zo heb je veel contact met andere specialisten voor het uitwisselen van informatie en het doorverwijzen van patiënten. In dit beroep heb je met vrijwel alle aspecten van de geneeskunde te maken!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris internist

Welke opleiding?

Om internist te worden, start je met de 6-jarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna solliciteer je naar een opleidingsplaats in een academisch ziekenhuis of perifere opleidingskliniek. Als je wordt aangenomen, kun je na 6 jaar afstuderen.

 

Je loopt de eerste 4 jaar stage op verschillende afdelingen van de interne geneeskunde. In de laatste 2 jaar kies je een specialisatie, bijvoorbeeld nefrologie, oncologie of klinische geriatrie.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als internist zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een extra deelgebied van de interne geneeskunde. Daarvoor krijg je dan, zoals dat heet, een registratie in een aandachtsgebied. Er zijn momenteel twaalf aandachtsgebieden.


Let op: dit zijn dus andere specialisaties dan de specialisaties die je na je opleiding Geneeskunde kunt doen! In het geval van de internist is dat dus Interne Geneeskunde. Tijdens deze specialisatie, die zes jaar duurt, kies je er of voor om internist-generalist te worden of om je te specialiseren in een aandachtsgebied.

 

De volgende aandachtsgebieden zijn mogelijk:

 

 

 • nefrologie (nierziekten)
 • endocrinologie (hormoonaandoeningen en diabetes)
 • intensive care
 • oncologie (kankerbestrijding)
 • vasculaire geneeskunde (vetstofwisselingen, trombose en andere problemen met de bloedvaten)
 • infectieziekten
 • klinische farmacologie
 • allergologie-klinische immunologie
 • hematologie (bloedziekten)
 • bloedtransfusiegeneeskunde
 • ouderengeneeskunde
 • acute geneeskunde

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als internist leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen, of opleider of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als internist kun je direct aan de slag. (UWV, 2019) Door de vergrijzing van de samenleving zijn er steeds meer (oudere) mensen die een internist nodig hebben. Daarbij vragen mensen tegenwoordig ook naar meer gespecialiseerde zorg en onderzoek. Dat betekent dus: meer werk voor de internist.

 

Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als internist werk je voornamelijk op de polikliniek van een algemeen of specialistisch ziekenhuis of een universitair medisch centrum. Maar omdat je werkveld zo breed is, ben je eigenlijk op alle afdelingen van het ziekenhuis te vinden.

 

Mogelijke instellingen

 • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris internist

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 130.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2018.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar