Beroep
Ben jij energiek, sta je stevig in je schoenen en weet jij hoe je jongeren moet bereiken? Ga dan aan de slag als jeugdreclasseerder. Je helpt jongeren tussen de 12 en 21 jaar die in aanraking zijn gekomen met justitie. Dit doe je door intensieve begeleiding en gesprekken met hulpverleners en familie. Zo kun je ervoor zorgen dat deze jongeren een toekomst krijgen waarbij ze niet meer te maken hebben met politie en justitie.
In de jeugdzorg heet een jeugdreclasseerder ook wel 'jeugdzorgwerker'. In de sector welzijn en maatschappelijke dienstverlening is er de Halt-medewerker. Halt is een organisatie die zich inzet voor het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit.
Zie je jouw en hun toekomst zonnig in? Kijk snel of het beroep jeugdreclasseerder jouw hart kan stelen.
Als jeugdreclasseerder probeer je jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen weer op het rechte pad te krijgen. Je begeleidt hen op weg naar een betere levenswijze. Jouw doel is dat zij in de toekomst niet (meer) te maken krijgen met de politie. Deze jongeren kunnen al een keer eerder veroordeeld zijn en kunnen daarvoor in de gevangenis hebben gezeten. Maar het komt ook voor dat je werkt met jongeren die recent voor het eerst een delict hebben gepleegd.
Deze jongeren zijn veroordeeld tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf, een taakstraf of alleen begeleiding van een jeugdreclasseerder. Als een cliënt onder jouw toezicht wordt geplaatst, dan probeer je eerst zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Je leest het dossier, praat met de cliënt en gaat een gesprek aan met ouders of verzorgers en familieleden. Door deze gesprekken kom je meer te weten over de achtergrond van de jongere. Vaak geeft dit al veel antwoorden.
Als jeugdreclasseerder stel je een hulpverleningsplan op. Dat voer je ook uit. Samen met je cliënt stel je doelen vast die je wilt behalen. Moet de jongere een taakstraf uitvoeren? Jij organiseert dit en je zorgt ervoor dat de jongere zich aan de afspraken houdt. Het is belangrijk dat je cliënten weet te motiveren en te stimuleren om hun leven te verbeteren. Als jeugdreclasseerder moet je evenwichtig zijn en duidelijk een eigen standpunt innemen.
Je hebt meerdere cliënten en van elke cliënt houd je een dossier bij. Daarin neem je hun voortgang op. Deze informatie koppel je terug aan de kinderrechter, de Raad voor de Kinderbescherming of beide. Het is belangrijk dat je je niet alleen op de cliënt richt, maar ook op de ouders of verzorgers. Cliënten kunnen namelijk naast jouw begeleiding ook andere zorg nodig hebben. Daarom onderhoud je ook contact met andere hulpverleners. Je weet je kennis en ervaring daarbij sterk te profileren en kunt samen beslissingen nemen.
De jeugdreclasseerder heet ook wel jeugdzorgwerker. Als je dit beroep wilt uitoefenen, is het belangrijk dat je betrouwbaar en betrokken bent. Cliënten moeten jou kunnen vertrouwen. Daarnaast is flexibiliteit een belangrijke eigenschap. Je moet het ook niet moeilijk vinden om aansluiting te zoeken bij ouders, familieleden en hulpverleners. Soms krijg je te maken met crisissituaties, bijvoorbeeld wanneer er een ruzie ontstaat. Jij luistert en draagt een oplossing aan.
Je bent gedreven en energiek. Je probeert jongeren te stimuleren en te motiveren om in de toekomst een zelfstandig leven te leiden zonder dat politie of justitie over hun schouder meekijkt. Om dat te bereiken, werk je samen met andere hulpverleners. Het is dus een voordeel als je zelfstandig én in teamverband kunt werken.
Sociale en communicatieve vaardigheden zijn eigenschappen die als jeugdreclasseerder moet hebben. Je legt en onderhoudt namelijk veel contacten in de periode dat je met een cliënt werkt. Je houdt bijvoorbeeld hulpverleners, ouders en verzorgers altijd op de hoogte. Ook is het belangrijk dat je wet- en regelgeving goed kent. Je spant je dus niet alleen in voor je cliënten; je moet ook je eigen kennis blijven ontwikkelen!
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Gemiddeld
SALARIS
€€3257 - 5967 per maand