Kaakchirurg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Kaakchirurg

Als kaakchirurg werk je met mensen met een afwijking of verwonding aan hun gebit, kaak of mondholte. Het verwijderen van verstandskiezen, het reconstrueren van de kaak of het verhelpen van een hazenlip: als kaakchirurg ben je zeer veelzijdig. Je kunt eigenlijk zeggen dat je werkt op het snijvlak van tandheelkunde en geneeskunde.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris kaakchirurg

Welke opleiding?

Als kaakchirurg werk je op twee vakgebieden, namelijk geneeskunde en tandheelkunde. Om kaakchirurg te worden, moet je daarom de universitaire opleiding Geneeskunde en de universitaire opleiding Tandheelkunde afronden. Beide opleidingen duren 6 jaar. Het maakt niet uit in welke volgorde je deze opleidingen volgt. Als je eerst de opleiding Tandheelkunde afrondt, kun je de opleiding Geneeskunde meestal in 4 jaar afronden. Begin je met de opleiding Geneeskunde dan is er de mogelijkheid om de opleiding Tandheelkunde voor artsen (TOVA) te volgen. Deze duurt 3 jaar. Om hier te worden toegelaten, heb je al wel een opleidingsplaats kaakchirurgie nodig.

 

 

Wanneer je deze twee opleidingen hebt afgerond, start je met de specialistische opleiding tot kaakchirurg: mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Deze opleiding volg je binnen een universitair ziekenhuis en duurt gemiddeld 4 jaar.
 

Je moet dus in totaal ongeveer 13 tot 14 jaar studeren om kaakchirurg te worden. Overigens kan de opleidingsduur wel per opleidingsinstituut verschillen. Neem daarom voor meer informatie contact op met een onderwijsinstelling.

Je loopbaan

Als kaakchirurg zit je eigenlijk al aan de top van je carrière. Je hebt lang moeten leren om kaakchirurg te worden! Je kunt als kaakchirurg wel je managementtaken uitbreiden en meewerken aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.


Is er werk?
Er zijn ongeveer 16 opleidingsplekken per jaar voor kaakchirurgen in opleiding. Het kan dus moeilijk zijn om een opleidingsplek te bemachtigen. Maar als je klaar bent, is het niet moeilijk om aan een baan te komen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als kaakchirurg werk je op het snijvlak van geneeskunde en tandheelkunde. De meeste kaakchirurgen werken daarom ook in het ziekenhuis. Ook ben je vaak te vinden op de polikliniek waar je mensen ontvangt tijdens het spreekuur. Daarnaast kun je als kaakchirurg zelfstandig aan de slag gaan in je eigen kliniek.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris kaakchirurg

Wat verdient een kaakchirurg? Als kaakchirurg in opleiding verdien je zo’n € 9.000,- bruto per maand. Dit loopt op naarmate je meer ervaringsjaren hebt. Wanneer je kaakchirurg in loondienst bent, verdien je tussen de € 200.000,- en  € 300.000,- per jaar. Als zelfstandig kaakchirurg kun je zelfs nog meer verdienen. Dit hoge salaris heeft te maken met de verantwoordelijkheid die dit beroep met zich meebrengt en het aantal studiejaren die het heeft gekost om kaakchirurg te mogen worden. Houd er wel rekening mee dat je als zelfstandig ondernemer je eigen ziektekosten moet betalen en je pensioenregeling moet treffen. 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

9000 per maand