Opleiding
De opleiding tot tandarts is een studie op universitair niveau. Wil jij mensenwerk met techniek en precisie combineren? Dan is tandheelkunde studeren misschien iets voor jou!
Tandheelkunde studeren
De opleiding tot tandarts richt zich op alle aspecten van de mondzorg. Zo leer je onder andere voorlichting geven, diagnoses stellen en tandheelkundige behandelingen uitvoeren. Technieken als boren, vullen en bruggen maken, oefen je op zogenaamde ‘fantoomhoofden’. in de laatste fase van de bachelor doe je eenvoudige verrichtingen bij patiënten.
Vanuit wetenschappelijk oogpunt leer je kijken naar de mondgezondheid van je patiënt. Wat je ziet, combineer je met je achtergrondkennis. Zo beslis je om eventueel een bepaalde ingreep uit te voeren. Ook leer je hoe je patiënten tips kunt geven om de gezondheid van hun mond te verbeteren.
De opleiding Tandheelkunde is een brede studie. Je leert niet alleen oplossingsgericht en handig te werken, er is ook veel aandacht voor je communicatieve vaardigheden. Het is immers belangrijk dat je je kennis goed op de patiënt kunt overbrengen. Ook komen de communicatieve vaardigheden van pas om bange patiënten gerust te stellen.
Werken als tandarts
Na het behalen van je bachelordiploma Tandheelkunde ga je verder met de master Tandheelkunde. Na afronding van deze master mag je je in het BIG-register inschrijven als tandarts. Je onderzoekt gebitten, met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging.
Tijdens de opleiding Tandheelkunde bestudeer je op een wetenschappelijke manier alle aspecten die samenhangen met mondzorg. Je leert mensen behandelen en komt te weten hoe je dat zo effectief mogelijk doet.
De bacheloropleiding Tandheelkunde duurt drie jaar. Daarna volg je een masteropleiding die ook drie jaar duurt. Na deze zes jaar ben je tandarts.
Wat leer je?
Je leert voorlichting geven, diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren. Het oplossen van tandheelkundige problemen vereist veel technische vaardigheden. Op ‘fantoomhoofden’ oefen je technieken als boren, vullen en bruggen maken.
Ook communicatieve vaardigheden komen aan bod. In het beroep krijg je immers veel te maken met patiënten. Ook zul je regelmatig samenwerken met andere tandartsen, assistenten, tandtechnici en mondhygiënisten.
Practica
Practica zijn een belangrijk onderdeel van je opleiding. Naarmate deze vordert, besteed je meer tijd aan de tandheelkundige behandeling van patiënten. Je verricht in de laatste fase van de bachelor eenvoudige verrichtingen bij patiënten.
Master
De master sluit direct aan op de bachelorfase. Je verdiept je verder in tandheelkundige deelgebieden. Lees meer hierover bij master Tandheelkunde.
De universitaire opleiding Tandheelkunde is een voltijdopleiding. De opleiding bestaat uit deze bacheloropleiding van 3 jaar en een masteropleiding van 3 jaar.
Lees meer over
Diploma's
Om tot de opleiding Tandheelkunde te worden toegelaten, heb je een VWO-diploma nodig.
Welk instroomprofiel?
- Natuur en Gezondheid met natuurkunde
- Natuur en Techniek met biologie
HBO-achtergrond
Bij enkele universiteiten is het mogelijk dat je wordt toegelaten met een HBO-propedeuse/-einddiploma (zoals Mondzorgkunde). Hiervoor gelden wel aanvullende eisen. Neem hiervoor contact op met de universiteit van je keuze, zie Waar aanmelden.
Selectieprocedure
In het vorige studiejaar was er voor deze studie een selectieprocedure. De kans is groot dat dit het komend schooljaar weer zo is. Kijk voor meer informatie op de pagina Waar aanmelden.
Niet de juiste opleiding?
Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Universiteit Bachelor
, Universiteit Master
OPLEIDINGSVORM
Voltijd
INSCHRIJFDATUM
15 januari 2023
Laatst bijgewerkt:
2024 M08 15