Manieren van Leren (hbo) | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Manieren van Leren (hbo en wo)

Een opleiding kun je op verschillende manieren volgen. Gewoon, via les volgen en stage lopen, door het vak voornamelijk in de praktijk te leren of via thuisstudie. Wat zijn de verschillen?

Hbo-opleidingen

Bij YouChooz.nl geven we je een uitgebreid beeld van de hbo-opleidingen in zorg, welzijn en sport. Werk je graag aan de gezondheid van mensen? Dan vind je hier zeker een opleiding op hbo-niveau die aansluit bij jouw interesses. De samenleving verandert snel. Door de vergrijzing is er een toenemende vraag aan zorgprofessionals. Maar bijvoorbeeld ook door de groeiende vraag aan kinderopvang is jouw kennis en kunde straks zeer gewenst!

Hbo/wo Voltijd

De voltijdstudie is voor veel studenten een uitkomst. Zeker als je nog geen zin hebt om te gaan werken! Maar er zijn nog een aantal voordelen. Als voltijdstudent heb je veel begeleiding van leraren tijdens je studie, je hebt lange vakanties en bent, als je ook studiefinanciering ontvangt, vanaf je 18e in het bezit van de OV-jaarkaart.

Studieduur

Als voltijdstudent ben je ongeveer 28 uur per week op school. Daarnaast is er zelfstudie en werk je veel samen met medestudenten in verschillende werkgroepen. Je werkt ook zelfstandig aan opdrachten voor colleges. Elke hbo-opleiding is in 4 jaar af te ronden. Een wo-opleiding bestaat meestal uit een 3-jarige bachelor. Daarna volg je nog een master van 1 of 2 jaar. Het kan natuurlijk zijn dat je er langer over doet. Bijvoorbeeld omdat je stage wilt lopen in het buitenland of je laatste studiepunten binnen wilt halen.

Ervaring in het werkveld

Iedere hbo’er moet tijdens zijn opleiding één of meerdere stages lopen. Zo kom je meer te weten over het werkveld waarin je met deze studie terechtkomt, en je leert er natuurlijk ook veel van. Het ligt aan de opleiding of de stageplek voor jou wordt geregeld of dat je er zelf eentje moet zoeken. Studeer je aan de universiteit? Dan is het bij sommige opleidingen mogelijk om stage te lopen. Dit moet je zelf regelen, in overleg met je opleiding.

Financiering

De studiefinanciering voor studenten op het hbo en de universiteit bestaat uit verschillende onderdelen:

 

  • Lening

    Je kunt tegen voordelige voorwaarden een lening afsluiten bij de overheid. Je bent hiertoe niet verplicht. Na je opleiding moet je de lening binnen 35 jaar terugbetalen.

     
  • Aanvullende beurs

    De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten van wie de ouders een lager inkomen hebben. Je kunt dan maximaal € 396,39 per maand krijgen. Ook als je studerende of schoolgaande broers of zussen hebt, heb je hier mogelijk recht op, zelfs als je ouders meer dan € 46.000 verdienen. Via DUO kun je berekenen waar je recht op hebt.

     
  • Reisproduct voor de OV-chipkaart

    Je hebt recht op een reisproduct voor de officiële duur van je opleiding + 1 jaar. Je kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.

     
  • Collegegeldkrediet

    Het collegegeldkrediet is een lening om je collegegeld te betalen. De hoogte van het krediet hangt af van de hoogte van het collegegeld. 

Gift of terugbetalen?

Je OV-chipkaart en aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Haal je geen diploma? Dan moet je helaas alles terugbetalen. Hierop is één uitzondering: heb je tijdens je eerste 5 maanden studiefinanciering een aanvullende beurs gekregen? Dan mag je die maanden aanvullende beurs houden, ook als je geen diploma behaalt.

Toekomst

Hoe groot je kans is op een baan na de studie, hangt af van je eigen motivatie en van de studie natuurlijk. Bij de meeste beroepen op deze site vind je arbeidsmarktinformatie. Je kunt ook nog een master volgen.

Masters

Masters volg je na je bacheloropleiding op hbo- of wo-niveau. Wanneer je een hbo-master wilt volgen, moet je vaak al een baan hebben in een relevant werkveld. Met een wo-bachelor op zak, kun je direct doorstromen naar een master op de universiteit. Kom je van het hbo en wil je een wo-master doen, dan moet je daarvoor meestal een instroommaster (pre-master) volgen, afhankelijk van je vooropleiding.

Je eigen titel

Als je een hbo-opleiding hebt afgerond, mag je de titel bachelor voeren. Deze wordt afgekort tot B en komt achter je naam te staan. Daarna kun je ook nog een master volgen en krijg je de titel M. Het afronden van een wi-bacheloropleiding geeft je recht op de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van je opleiding. Rond je daarna nog een master af? Dan mag je jezelf Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) noemen, afhankelijk van je opleiding.

Hbo duaal

Werken én leren kan heel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, je doet veel praktijkervaring op en je wordt betaald voor werk waarmee je na je studie verder wilt!

Werkend Leren

In de meeste cao’s voor zorg, welzijn en sport is vastgelegd dat je werkgever een opleidings- en scholingsbeleid moet hebben. Dus heb je een baan en wil je verder leren? Informeer dan bij je organisatie wat de mogelijkheden zijn. Er zijn diverse opleidingen en cursussen die je kunt volgen tijdens je werk. Bijvoorbeeld verpleegkundige vervolgopleidingen. Ook kun je een hbo-master volgen als je al een baan hebt in een relevant werkveld. Veel van deze verpleegkundige vervolgopleidingen en hbo-masters vind je op deze site. Daarnaast is er een aantal beroepsopleidingen waarvoor je een werkgever nodig hebt. Met deze opleidingen kun je dus gewoon starten na bijvoorbeeld na VMBO, HAVO of VWO. Denk aan de opleidingen tot operatieassistent, anesthesiemedewerker of radiodiagnostisch laborant. Naast de opleidingsbeschrijvingen op deze site zijn er natuurlijk nog veel meer na- en bijscholingsmogelijkheden. Voorbeelden zijn het behalen van certificaten voor het verrichten van een venapunctie, het omgaan met ouderen met psychogeriatrische problematiek, het toedienen van IV-medicatie of het behalen van het deelcertificaat IG dat bij de opleiding Verzorgende hoort. Ook scholing gericht op leiding geven en management zijn er in zorg, welzijn en sport volop. Volg je een opleiding via je werkgever, dan stelt deze je over het algemeen in staat om praktijkervaring op te doen. Het is gebruikelijk dat je werkgever de studiekosten betaalt. Of dat in jouw geval ook zo is, kun je navragen bij de afdeling Personeelszaken.

Hbo Duaal

Of je duaal kunt gaan studeren, ligt aan de opleiding die je gaat volgen. Ook is er een verschil in duale opleidingen. Bij opleidingen in de zorg, welzijn of sport kun je de volgende mogelijkheden tegenkomen:

 

  • De studie duurt vier jaar. Tijdens de propedeuse zit je voltijd op school, maar tijdens de drie volgende jaren leer je in deeltijd en werk je tegelijkertijd in een bedrijf of instelling.
     
  • De studie duurt vier jaar. Gedurende de gehele studie wissel je werken en leren af. Je werkt drie dagen en gaat twee dagen in de week naar school.
     
  • De studie duurt 4,5 jaar. Hiermee wissel je steeds een half jaar leren af met een half jaar werken. Voordeel hiervan is dat je minder studieschuld opbouwt omdat je totale duur van ‘studeren’ maar 2,5 jaar is. In de periodes dat je werkt, kun je van je salaris leven.
     
  • De studie duurt vijf jaar. Na drie jaar een voltijdstudie te hebben gevolgd, krijg je de laatste twee jaar een kort dienstverband bij een werkgever. Hier werk je dan drie dagen in de week: de andere twee dagen ga je naar school.

Financiering

Bij het volgen van een duale opleiding heb je, naast het inkomen uit je werk, ook recht op studiefinanciering en OV-jaarkaart.

Toekomst

Je hebt na je studie een goede kans om aan de slag te komen. Er is de mogelijkheid dat je kunt blijven bij de werkgever waar je tijdens je studie hebt gewerkt. Bovendien heb je een grote dosis werkervaring, waar menig werkgever om zit te springen. Lang zonder werk zitten zal er niet bij zijn.

Je eigen titel!

Als je een hbo-opleiding hebt afgerond, mag je de titel bachelor voeren. Deze wordt afgekort tot B en komt achter je naam te staan. Daarna kun je ook nog een master volgen en krijg je de titel M. Het afronden van een wo-bacheloropleiding geeft je recht op de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van je opleiding. Rond je daarna nog een master af? Dan mag je jezelf Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) noemen, afhankelijk van je opleiding.

Hbo/wo - deeltijd

Je hebt leuk werk, maar wilt er een studie bij gaan volgen? Dan is studeren in deeltijd een uitkomst. Je gaat meestal ‘s avonds naar school, en dit geeft je de tijd om overdag te werken. Ook zijn de vakken vaak minder uitgebreid dan bij een voltijdstudie, hoewel je natuurlijk wel dezelfde theorie behandelt.

Een deeltijdopleiding duurt over het algemeen 4 á 5 jaar. Dit is bijna een jaar langer dan de voltijdopleiding. Je zit 2 tot 4 dagdelen in de week op school. Houd er wel rekening mee dat je naast de lessen ook thuis nog bezig bent met leren, voorbereiden en opdrachten maken. Naast een volledige baan kan dit best zwaar zijn.

Ervaring in het werkveld

Ook tijdens de deeltijdstudie moet je (over het algemeen) stagelopen. Werk je binnen een werkveld dat aansluit op je studie, dan heb je al een streepje voor. Je kunt dan stagelopen bij je huidige werkgever. Als je werk niet aansluit op je studie, zul je vakantiedagen of verlof moeten regelen om stage te kunnen lopen.

Financiering

Als je de deeltijdopleiding gaat volgen, kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Dit omdat je naast deze studie de tijd hebt om (parttime) te werken.

Toekomst

Hoe groot je kans is op een baan na de studie, hangt af van je eigen motivatie en van de studie natuurlijk. Bij de meeste beroepen op deze site vind je arbeidsmarktinformatie. Je kunt ook nog een master volgen.

Masters

Masters volg je na je bacheloropleiding op hbo- of wo-niveau. Dat kan ook in deeltijd. De meeste masters op hbo-niveau zijn deeltijdstudies, die vaak 2 tot 3 jaar duren. Wanneer je een hbo-master wilt volgen, moet je vaak al een baan hebben in een relevant werkveld. Met een wo-bachelor op zak, kun je direct doorstromen naar een deeltijdmaster op de universiteit. Kom je van het hbo en wil je een wo-master doen, dan moet je daarvoor vaak een instroommaster (pre-master) volgen.

Je eigen titel!

Als je een hbo-opleiding hebt afgerond, mag je de titel bachelor voeren. Deze wordt afgekort tot B en komt achter je naam te staan. Daarna kun je ook nog een master volgen en krijg je de titel M. Het afronden van een wo-bacheloropleiding geeft je recht op de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van je opleiding. Rond je daarna nog een master af? Dan mag je jezelf Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) noemen, afhankelijk van je opleiding.

Flexibele leertijden

Ga je een opleiding combineren met een intensief privéleven of een baan? Daarvoor zijn er opleidingstrajecten met aangepaste lestijden. Normaal gesproken vinden lessen in de ochtend en middag plaats. In opleidingstrajecten met afwijkende lestijden vinden de lessen plaats in de middag en/of avond of op zaterdag.

 

Flexibele instapmomenten
Normaal gesproken starten opleidingen elk schooljaar in september. Het perfecte moment voor leerlingen die van het voortgezet onderwijs komen. Als jij echter al een tijdje geen schoolbanken meer hebt gezien, kan een ander startmoment je beter uitkomen.

 

Met die gedachte houden diverse onderwijsinstellingen rekening. Daarom bieden verschillende ROC’s en hogescholen modulair opgebouwd onderwijs aan, waarbij je bijvoorbeeld ook in januari, maart of op andere momenten kunt instromen.

 

Informeer
Elke onderwijsinstelling bepaalt zelf hoe flexibel welke opleidingen zijn. Informeer dus bij een onderwijsinstelling bij jou in de buurt. Bieden ze daar niet de onderwijsvariant aan die je zoekt? Het kan de moeite lonen om te kijken hoe het zit bij een onderwijsinstelling die wat verder weg ligt.