Bij YouChooz.nl geven we je een uitgebreid beeld van de hbo-opleidingen in zorg, welzijn en sport. Werk je graag aan de gezondheid van mensen? Dan vind je hier zeker een opleiding op hbo-niveau die aansluit bij jouw interesses. De samenleving verandert snel. Door de vergrijzing is er een toenemende vraag aan zorgprofessionals. Maar bijvoorbeeld ook door de groeiende vraag aan kinderopvang is jouw kennis en kunde straks zeer gewenst!
De voltijdstudie is voor veel studenten een uitkomst. Zeker als je nog geen zin hebt om te gaan werken! Maar er zijn nog een aantal voordelen. Als voltijdstudent heb je veel begeleiding van leraren tijdens je studie, je hebt lange vakanties en bent, als je ook studiefinanciering ontvangt, vanaf je 18e in het bezit van de OV-jaarkaart.
Financiering
De studiefinanciering voor studenten op het hbo en de universiteit bestaat uit verschillende onderdelen:
Werken én leren kan heel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, je doet veel praktijkervaring op en je wordt betaald voor werk waarmee je na je studie verder wilt!
Of je duaal kunt gaan studeren, ligt aan de opleiding die je gaat volgen. Ook is er een verschil in duale opleidingen. Bij opleidingen in de zorg, welzijn of sport kun je de volgende mogelijkheden tegenkomen:
Je hebt leuk werk, maar wilt er een studie bij gaan volgen? Dan is studeren in deeltijd een uitkomst. Je gaat meestal ‘s avonds naar school, en dit geeft je de tijd om overdag te werken. Ook zijn de vakken vaak minder uitgebreid dan bij een voltijdstudie, hoewel je natuurlijk wel dezelfde theorie behandelt.
Een deeltijdopleiding duurt over het algemeen 4 á 5 jaar. Dit is bijna een jaar langer dan de voltijdopleiding. Je zit 2 tot 4 dagdelen in de week op school. Houd er wel rekening mee dat je naast de lessen ook thuis nog bezig bent met leren, voorbereiden en opdrachten maken. Naast een volledige baan kan dit best zwaar zijn.
Ga je een opleiding combineren met een intensief privéleven of een baan? Daarvoor zijn er opleidingstrajecten met aangepaste lestijden. Normaal gesproken vinden lessen in de ochtend en middag plaats. In opleidingstrajecten met afwijkende lestijden vinden de lessen plaats in de middag en/of avond of op zaterdag.
Flexibele instapmomenten
Normaal gesproken starten opleidingen elk schooljaar in september. Het perfecte moment voor leerlingen die van het voortgezet onderwijs komen. Als jij echter al een tijdje geen schoolbanken meer hebt gezien, kan een ander startmoment je beter uitkomen.
Met die gedachte houden diverse onderwijsinstellingen rekening. Daarom bieden verschillende ROC’s en hogescholen modulair opgebouwd onderwijs aan, waarbij je bijvoorbeeld ook in januari, maart of op andere momenten kunt instromen.
Informeer
Elke onderwijsinstelling bepaalt zelf hoe flexibel welke opleidingen zijn. Informeer dus bij een onderwijsinstelling bij jou in de buurt. Bieden ze daar niet de onderwijsvariant aan die je zoekt? Het kan de moeite lonen om te kijken hoe het zit bij een onderwijsinstelling die wat verder weg ligt.