Tandarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tandarts

Als tandarts onderzoek je gebitten met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en te behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging. Je controleert tanden en kiezen op afwijkingen en ziektes en behandelt problemen wanneer je deze tegenkomt. Maar niet alleen tanden en kiezen, ook tandvlees en de slijmvliezen in de mondholte horen tot het werkgebied van een tandarts.  

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een tandarts?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als tandarts onderzoek je gebitten met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en te behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging. Je controleert tanden en kiezen op afwijkingen en ziektes en behandelt problemen wanneer je deze tegenkomt. Maar niet alleen tanden en kiezen, ook tandvlees en de slijmvliezen in de mondholte horen tot het werkgebied van een tandarts.  

 

Beroep tandarts

Bij de taken van de tandarts horen onder andere het vullen van gaatjes, plaatselijk verdoven, geven van een wortelkanaalbehandeling, trekken van kiezen en tanden, maar ook het maken van röntgenfoto’s van het gebit.

 

Je werkt uiterst secuur, want je geeft verdovingsinjecties en boort op zeer kleine oppervlakken. Ook bij je andere tandheelkundige taken ga je zorgvuldig te werk. Je houdt een medisch dossier bij van je patiënten waarin staat wat de huidige status van het gebit is. Administratie kan door de tandarts zelf gedaan worden of door een assistent. Een tandarts kan binnen een praktijk aan het hoofd staan van een groep assistenten en collega’s.

 

Als tandarts komt het regelmatig voor dat je je patiënten doorverwijst naar een andere zorgprofessional. Dat kan bijvoorbeeld de kaakchirurg zijn, de orthodontist of de mondhygiënist. Ook kun je een tandprotheticus inschakelen wanneer iemand een gebitsprothese nodig heeft. In de praktijk zul je vaak niet alleen doorverwijzen, maar ook delegeren aan (preventie)assistenten

 

Er zijn vaak nieuwe technieken binnen het vakgebied. Het is dan ook belangrijk dat je je kennis up-to-date houdt. Dit kan door het volgen van vakliteratuur, cursussen en lezingen.

 

Je kunt werken in een eigen praktijk, in een groepspraktijk of in loondienst.

 

Salaris tandarts 

Vaak speelt het salaris van een bepaald beroep mee bij het maken van een studiekeuze. In dit geval: wat verdient een tandarts?

 

Wanneer je als zelfstandig tandarts gevestigd bent of werkzaam bent in een groepspraktijk, is je inkomen afhankelijk van het aantal patiënten in je praktijk en van de behandelingen die je verricht. Hoeveel verdient een tandarts? Het salaris van een tandarts is bruto ongeveer € 98.000,- per jaar.

 

Als je in dienstverband werkt, verdien je als beginnend tandarts ongeveer € 4.050,- tot € 6.580,- bruto per maand.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

 

Tandarts iets voor jou?

Je kunt goed met mensen omgaan. Je weet ze op hun gemak te stellen. Je kunt heel precies werken. Je werkt rustig en zorgvuldig. Ook wanneer de wachtkamer vol zit. En je kunt goed samenwerken in een team. Als dit aansluit bij jouw ambities, dan is het vak van tandarts misschien wel wat voor jou.

Wat doet een tandarts?

Als tandarts onderzoek je gebitten, met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging.

 

Tandheelkundige taken
Je controleert of patiënten ziektes of afwijkingen hebben aan hun tanden, kiezen, tandvlees of slijmvliezen in de mondholte. Indien nodig, zet je een behandeling in. Je vult cariës, waarbij je een elektrische boor en vulmiddelen gebruikt. Gebitselementen die niet meer te redden zijn, trek je met een tang. Vervolgens kun je kronen of bruggen plaatsen. Heeft een patiënt een prothese, dan zorg je dat deze goed passend is.

 

Verwijzingen
Patiënten die moeite hebben met het schoonhouden van hun mond of veel last hebben van ontstoken tandvlees, verwijs je naar een mondhygiënist. Ook komt het voor dat je je patiënt verwijst naar zijn huisarts, een orthodontist of kaakchirurg.

 

Ontwikkelingen bijhouden
Je voert een cliëntenadministratie. De ontwikkelingen in je vakgebied houd je bij via vakliteratuur, cursussen en lezingen.

 

Tandheelkundige teams
Tegenwoordig werken tandartsen steeds meer samen in tandheelkundige teams. Als tandarts ben je dan vaak de 'regisseur' van een team van assistenten, mondhygiënisten en andere professionals in de tandheelkunde.

Past het bij je?

Een tandarts moet goed met mensen om kunnen gaan en zijn patiënten snel op hun gemak stellen. Veel mensen zijn immers bang voor een bezoek aan de tandarts. Je moet je goed kunnen uitdrukken, zodat je een duidelijke uitleg kunt geven over mondverzorging of de behandeling.

 

Je moet uiterst secuur kunnen werken, want je geeft verdovingsinjecties en boort op kleine oppervlakken. Ook goede ogen en een vaste hand zijn onontbeerlijk.

 

Je werkt rustig en zorgvuldig, ook onder tijdsdruk omdat bijvoorbeeld je wachtkamer vol zit.

 

Ten slotte kun je goed samenwerken, bijvoorbeeld met collega's, assistenten en mondhygiënisten.

 

Kortom, je beschikt over:

  • goede communicatieve (uitdrukkings)vaardigheden
  • een prima gezichtsvermogen en een vaste hand
  • stressbestendigheid
  • de vaardigheid met anderen samen te werken

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4300 - €6700 per maand