Tandarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tandarts

Als tandarts onderzoek je gebitten met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en te behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging. Je controleert tanden en kiezen op afwijkingen en ziektes en behandelt problemen wanneer je deze tegenkomt. Maar niet alleen tanden en kiezen, ook tandvlees en de slijmvliezen in de mondholte horen tot het werkgebied van een tandarts.  

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Wat verdient een tandarts?

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

 

Je loopbaan

Er werken nu 8.670 tandartsen in Nederland. De meeste tandartsen hebben een eigen of gedeelde praktijk, maar je kunt ook in loondienst werken.

 

Je kunt je als tandarts verder blijven scholen. Bijvoorbeeld door je via bij- en nascholingscursussen te specialiseren. Of met een vervolgopleiding in de mondheelkunde of orthodontie.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?

Ja zeker! Door vergrijzing onder tandartsen is er een grote vraag naar meer tandartsen. Aan een baan komen is dus niet lastig! (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Tegenwoordig werken steeds meer tandartsen als ZZP'er of in loondienst bij een keten van tandartspraktijken, maar je kunt ook werken op de afdeling tandheelkunde van bijvoorbeeld een instelling voor mensen met een beperking of in een gezondheidscentrum. Het beroep tandarts kan ook in het ziekenhuis worden uitgeoefend en verder kun je bij een regionale instelling voor jeugdtandverzorging aan de slag.

 

Als zelfstandig ondernemer heb je een eigen praktijkruimte. Als je bij de jeugdtandverzorging werkt, is je werkplek een speciaal ingerichte bus of een behandelruimte op school.

 

Mogelijke instellingen

  • Gehandicaptenzorg
  • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Wat verdient een tandarts?

Wanneer je als zelfstandig tandarts gevestigd bent of werkzaam bent in een groepspraktijk, is je inkomen afhankelijk van het aantal patiënten in je praktijk en van de behandelingen die je verricht. Je bruto-norminkomen is ongeveer € 98.000,- per jaar.

 

Als je in dienstverband werkt, verdien je als beginnend tandarts ongeveer €5.101,-. bruto per maand. Dit kan oplopen tot €7.195,-. 

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2024.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€5101 - 7195 per maand