Kaakchirurg - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Kaakchirurg

Als kaakchirurg werk je met mensen met een afwijking of verwonding aan hun gebit, kaak of mondholte. Het verwijderen van verstandskiezen, het reconstrueren van de kaak of het verhelpen van een hazenlip: als kaakchirurg ben je zeer veelzijdig. Je kunt eigenlijk zeggen dat je werkt op het snijvlak van tandheelkunde en geneeskunde.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een kaakchirurg?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als kaakchirurg werk je met mensen met een afwijking of verwonding aan hun gebit, kaak of mondholte. Het verwijderen van verstandskiezen, het reconstrueren van de kaak of het verhelpen van een hazenlip: als kaakchirurg ben je zeer veelzijdig. Je kunt eigenlijk zeggen dat je werkt op het snijvlak van tandheelkunde en geneeskunde.

 

Benieuwd welke problemen je als kaakchirurg nog meer aan de kaak stelt?

Wat doet een kaakchirurg?

Als kaakchirurg werk je voornamelijk in het ziekenhuis. Je houdt spreekuur op de polikliniek voor mensen met problemen aan hun gebit, mond of kaak. Patiënten worden meestal doorverwezen door de tandarts, huisarts of orthodontist. De meeste mensen kennen de kaakchirurg als iemand die verstandskiezen trekt of kleine operaties uitvoert. Maar als kaakchirurg doe je veel meer dan dat.


Je wordt namelijk ook opgeroepen wanneer iemand letsel aan het gezicht heeft opgelopen tijdens een ongeval. Of wanneer iemand een aangeboren afwijking in het aangezicht wil laten verhelpen, zoals een hazenlip of vervormde kaak. Daarnaast behandel je ook mensen die een ontsteking of gezwel in de mond hebben, waardoor zij niet goed kunnen praten, eten of drinken.
 

Als kaakchirurg werk je veel samen met tandartsen, tandtechnici en orthodontisten. Een ingreep aan de kaak kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kunstgebit of een beugel goed blijft zitten. Daarnaast werk je veel samen met andere collega’s, zoals operatiekamerpersoneel, assistenten en verpleegkundigen. En natuurlijk houd je ook je eigen patiëntenadministratie bij.
 

Je bent ook een voorbeeld voor studenten en artsen in opleiding tot kaakchirurg. Wanneer je in een opleidingsziekenhuis werkt, begeleid je deze studenten en leer je hen van alles over het vak. Als kaakchirurg ben je dus op veel vlakken werkzaam: van polikliniek tot operatiekamer, van kantoor tot spoedeisende hulp!

Past het bij je?

Als kaakchirurg ben je echt een pietje precies. Je moet namelijk zorgvuldig en gedetailleerd kunnen werken. Daarbij ben je erg resultaatgericht: je levert graag goed werk af. Als kaakchirurg moet je vertrouwen uitstralen en mensen op hun gemak stellen. Je werkt immers met het aangezicht van mensen en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.


Van spoedgeval tot spreekuur: als kaakchirurg moet je snel kunnen schakelen. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij erg belangrijk, bijvoorbeeld wanneer je met artsen en assistenten moet overleggen over een bepaalde behandeling of operatie. Daarbij moet je ook leiderschap tonen en laten zien dat jij je vak verstaat.


Tot slot moet je altijd willen blijven leren. Om kaakchirurg te worden moet je 9 tot 10 jaar studeren en de gemiddeld vierjarige specialistische opleiding volgen tot kaakchirurg. Ook als afgestudeerd kaakchirurg moet je je kennis up-to-date houden om de beste zorg te verlenen aan patiënten. Daarnaast ben je een voorbeeld voor kaakchirurgen in opleiding en werk je mee aan wetenschappelijk onderzoek.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zorgvuldigheid
  • resultaatgerichtheid
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • leiderschapskwaliteiten
  • communicatieve vaardigheden
  • leergierigheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

9000 per maand