Kinderverpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Kinderverpleegkundige

In het beroep Kinderverpleegkundige bied je verzorging en verpleging aan kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Je werkt op de kinderafdeling in een universitair medisch centrum of algemeen ziekenhuis. Of je werkt als verpleegkundige bij kinderen thuis.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris kinderverpleegkundige

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de verpleegkundige vervolgopleiding Kinderverpleegkundige of Kinderverpleegkundige Extramurale Zorg. Lees meer over:

 

Je loopbaan

Voordat je kinderverpleegkundige wordt, ben je al werkzaam als BIG-geregistreerde verpleegkundige. Het diploma tot kinderverpleegkundige is zodoende al een tweede stap binnen je loopbaan, waarmee je het beroep van verpleegkundige verdiept en beter toespitst op je interesses.

 

Als kinderverpleegkundige kun je je extra verdiepen in je vak door een nieuwe vervolgopleiding te volgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding tot intensive care neonatologieverpleegkundige. Je leert dan zorg geven aan zeer zieke pasgeboren baby’s op de neonatale intensive care.

 

Op enkele plaatsen in Nederland kun je verder de opleiding tot intensive care kinderverpleegkundige volgen. Je leert dan zeer zieke kinderen van nul tot achttien jaar verzorgen op intensive care niveau. Er zijn ook specifieke scholingen op het gebied van kinderoncologie, kinderneurologie en kinderdialyse.

 

Door middel van scholing op het gebied van management of onderwijs kun je bijvoorbeeld ook zorgmanager, praktijkopleider of hoofdverpleegkundige worden.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Ja, er is voldoende werk. De techniek verbetert voortdurend, waardoor mensen (dus ook kinderen) meer zorg kunnen krijgen. Een te vroeg geboren kind zal tegenwoordig bijvoorbeeld minder snel overlijden dan vroeger. Ziekenhuizen hebben zodoende een grote behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen en de verwachting is dat de vraag naar deze beroepsgroep de komende jaren toeneemt.

 

De zorg verschuift steeds meer naar de thuissituatie. Ook kinderen mogen eerder naar huis om in hun eigen omgeving verdere verzorging te krijgen. Als kinderverpleegkundige is er dus de komende jaren voldoende kans op werk (UWV, 2019).

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als kinderverpleegkundige werk je in een kinderziekenhuis of op een kinderafdeling van een ziekenhuis (intermurale zorg). Steeds vaker ben je ook betrokken bij de verpleegkundige zorg thuis (extramurale zorg).

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Academisch (kinder)ziekenhuis of algemeen ziekenhuis (Ziekenhuizen)
  • Bij de kinderen thuis

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris kinderverpleegkundige

Wat verdient een kinderverpleegkundige? Als beginnend kinderverpleegkundige kun je rekenen op een bruto startsalaris van €1.890,- en €2.265,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €2.480,- en €3.075,-. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal gelijk is.


Tijdens je opleiding is het salaris afhankelijk van de regeling die het betreffende ziekenhuis heeft opgesteld.


En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%, maar soms zelfs 72%.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1890 - €3075 per maand