Klinisch chemicus - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch chemicus

Als klinisch chemicus help je de behandelend arts bij het komen tot een diagnose of behandelmethode van een patiënt. Je onderzoekt daarvoor onder andere bloed, urine en ruggenmergsvocht. De bevindingen rapporteer je aan de arts die deze gebruikt om een behandeling te starten of bij te stellen. Voor zo'n verantwoordelijke baan is een gedegen vooropleiding nodig. Voldoe jij aan de eisen? Dan kun je, al tijdens de studie, in verschillende laboratoria aan de slag!

Delen
klinisch chemicus
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een klinisch chemicus?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als klinisch chemicus help je de behandelend arts bij het komen tot een diagnose of behandelmethode van een patiënt. Je onderzoekt daarvoor onder andere bloed, urine en ruggenmergsvocht. De bevindingen rapporteer je aan de arts die deze gebruikt om een behandeling te starten of bij te stellen.

 

Voor zo'n verantwoordelijke baan is een gedegen vooropleiding nodig. Voldoe jij aan de eisen? Dan kun je, al tijdens de studie, in verschillende laboratoria aan de slag!

Wat doet een klinisch chemicus?

Voordat een arts zijn behandelmethode vaststelt, moet hij eerst weten met welke ziekte hij te maken heeft. Als klinisch chemicus probeer jij hierover uitsluitsel te geven door op verzoek van de arts lichaamsstoffen van patiënten te onderzoeken. Hiervoor maak je gebruik van verschillende apparaten en instrumenten. Je onderzoekt meestal bloed, maar soms ook urine en ruggenmergsvocht.

 

Het praktische onderzoekswerk, zoals het manipuleren met buisjes en apparatuur, verricht je als klinisch chemicus niet zelf. Dit wordt uitgevoerd door de laboratoriummedewerkers, waaraan jij leiding geeft. Je geeft hen soms specifieke, maar meestal algemene aanwijzingen en legt alles in protocollen vast. Je zorgt er dus voor dat alles binnen het laboratorium goed functioneert.

 

Als eindverantwoordelijke let jij erop of er afwijkingen in uitslagen gevonden worden. Aan de hand van de onderzoeksgegevens en kennis van biochemische processen stel je een rapport op waaruit blijkt welke afwijkingen gevonden zijn. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd gebruikt deze bevindingen voor het vaststellen of bijstellen van de behandelmethode.

 

Vaak werk je met meerdere klinische chemici in een instelling. Met hen maak je afspraken over aandachtsgebieden, zodat je je kunt bezighouden met onderdelen uit je vakgebied. Als je bovendien hoofd van het laboratorium bent, besteed je veel tijd aan zorg voor het personeel, planning, organisatie en aanschaf en onderhoud van apparatuur en andere middelen. Hiervoor houd je ook de financiën in de gaten.

Past het bij je?

Het laboratorium waarin je werkt, moet je als een goed dienstverlenend bedrijf kunnen leiden. Naast vakkennis heb je daarom ook organisatietalent en leidinggevende capaciteiten nodig.

 

Overigens is het ook van belang dat je goed met anderen kunt samenwerken, aangezien je veelvuldig met artsen overlegt en meewerkt aan de opleiding van medisch laboratoriumpersoneel en artsen.

 

Een goed inzicht in biochemische processen die bij ziekte een rol spelen, is noodzakelijk.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • organisatietalent
  • goed samenwerkingsvermogen
  • interesse in biochemie en geneeskunde

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar