Klinisch geneticus - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch geneticus

Klinisch geneticus wordt ook wel erfelijkheidsdeskundige genoemd. Veel mensen denken dat je je als klinisch geneticus vooral bezig houdt met laboratoriumonderzoek. Dat klopt niet, het merendeel van je tijd onderzoek je patiënten die familieleden hebben met erfelijke aandoeningen.

Delen
Klinisch geneticus
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris klinisch geneticus

Welke opleiding?

Om klinisch geneticus te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Klinische Genetica in een universitair medisch centrum. Per jaar worden er acht opleidingsplaatsen aangeboden.

 

Let op: er worden eerder mensen aangenomen die gepromoveerd zijn. Wil je promoveren voordat je naar een opleidingsplaats solliciteert, dan ben je daar vier jaar mee bezig. Je kunt ook promoveren terwijl je werkt als klinisch geneticus. Dit heet 'AGIKO', duurt minstens zes jaar en is niet zo eenvoudig te organiseren.

 

Als je wordt aangenomen als klinisch geneticus in opleiding, dan kun je -zonder promovendustraject- na vier jaar afstuderen. Tijdens de opleiding leer je onderzoek doen, diagnoses stellen, adviseren en voorlichten onder leiding van ervaren klinische genetici. De relatie klinisch geneticus-leerling wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als klinisch geneticus.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als klinisch geneticus zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je je gaan specialiseren in een bepaald ziektebeeld. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.


Er zijn nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als klinisch geneticus leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

 

Is er werk?
Als je begint aan de opleiding tot klinisch geneticus, dan kun je na je afstuderen direct aan de slag, over het algemeen in een academisch ziekenhuis. Er wordt veel parttime gewerkt.


Momenteel zijn er minimaal 133 klinische genetici in Nederland.
Nu worden er per jaar acht opleidingsplaatsen aangeboden. Maar als je een van die opleidingsplaatsen hebt kunnen krijgen, ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als klinisch geneticus werk je op de polikliniek van een universitair medisch centrum. Wanneer collega-specialisten jouw advies nodig hebben, ben je ook op andere afdelingen van het ziekenhuis te vinden.

 

Je besteedt een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris klinisch geneticus

Wat verdient een klinisch geneticus? Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een academisch ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten van de CAO UMC, per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 142.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantiegeldtoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook de managementtaken op je neemt, krijg je nog een extra toeslag.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

80.000 - €142.000 bruto per jaar