Klinisch geriater - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch geriater

Het gaat vaak om oudere patiënten met complexe problematiek  Je streeft altijd een zo groot mogelijke zelfredzaamheid van de patiënt na.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris klinisch geriater

Welke opleiding?

Om klinisch geriater te worden, start je met de universitaire opleiding Geneeskunde, om vervolgens de medische specialisatie Klinische Geriatrie te kiezen. Dit is een combinatie van interne geneeskunde, psychiatrie en geriatrie.

 

Wil je aan de slag met ouderen maar liever met een andere universitaire opleiding dan Geneeskunde? Met de opleiding Psychologie kun je gerontoloog worden. Een gerontoloog houdt zich bezig met de 'normaal gezonde' manier van ouder worden en de gebreken die zich dan voordoen. Je verricht dan wetenschappelijk onderzoek.

 

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

De meeste klinisch geriaters werken in loondienst voor een algemeen ziekenhuis, academisch ziekenhuis, psychiatrisch ziekenhuis of verpleeghuis. In Nederland zijn er minstens 217 geriaters aan het werk.

 

Als klinisch geriater heb je al een behoorlijk opleidingstraject achter de rug. Na de studie Geneeskunde ben je je namelijk gaan specialiseren.

 

Er is nog wel een aantal mogelijkheden om je loopbaan een wending te geven. Leidinggevende functies en bestuurs- en directiebanen zijn mogelijk.

 

Is er werk?
Doordat het aantal oudere mensen in Nederland nu en in de komende jaren flink toeneemt, is er steeds meer behoefte aan geriaters. Na je opleiding heb je grote kans op werk. (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis waar ouderen zijn opgenomen die uitgebreid onderzocht worden. De diagnostiek en behandeling van patiënten gebeurt onder andere op een consultatieafdeling, in een dagkliniek, polikliniek, geheugenpolikliniek (voor vergeetachtige patiënten) of in een valkliniek (voor mensen met loopstoornissen). Je kunt ook aan de slag in verpleeghuizen. Een andere mogelijke werkplek is bijvoorbeeld de GGZ.


Een klinisch geriater zal ook regelmatig verpleeghuizen in de omgeving van het ziekenhuis bezoeken om adviezen te geven aan verpleeghuisartsen en met hen te overleggen.


Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Als klinisch geriater kun je ook een eigen praktijk beginnen.

 

Mogelijke instellingen

  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Ouderenzorg
  • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris klinisch geriater

Wat verdient een klinisch geriater? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€80.000 - €150.000 bruto per jaar