Klinisch neuropsycholoog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch neuropsycholoog

De bouw, werking, ontwikkeling en beïnvloeding van het gezonde en zieke brein zijn jouw vakgebied. Als klinisch neuropsycholoog diagnosticeer en behandel je cliënten met zware stoornissen van het brein.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris klinisch neuropsycholoog

Welke opleiding?

De specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog duurt 4 jaar en staat open voor geregistreerde gezondheidszorgpsychologen (GZ-psychologen).  

 

Hoe je GZ-psycholoog wordt, lees je bij de beroepsbeschrijving Gezondheidszorgpsycholoog

 

De opleiding tot klinisch neuropsycholoog is een combinatie van praktijk (gemiddeld drie dagen in de week) en theoretisch onderwijs (eenmaal per 4 weken, 2 aaneengesloten dagen). 

 

Het betreft een landelijke opleiding die wordt verzorgd door de stichting PaON (Postacademische Opleidingen in de klinische Neuropsychologie) bij de RINO Groep in Utrecht.

 

Volg je de specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog, dan moet je je inschrijven in het opleidingsregister van FGzPT (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten). Na je afstuderen schrijf je je nogmaals in, maar dan in het beroepsregister van FGzPT.

Je loopbaan

Als klinisch neuropsycholoog (BIG-geregistreerd) zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen en bent verplicht je kennis en vaardigheden op peil te houden met jaarlijkse bijscholing.


Wel kun je je verder bekwamen in bepaalde onderdelen van het vak, zoals een specifieke hersenstoornis. Ook kun je je loopbaan een andere wending geven door je bijvoorbeeld volledig te richten op wetenschappelijk onderzoek. Of door hoofddocent of hoogleraar te worden op een universiteit of in een ziekenhuis.


Is er werk?  
Momenteel is er weinig vraag naar klinisch neuropsychologen, ook zijn er minimale doorgroeimogelijkheden. In Nederland zijn er minstens 125 mensen werkzaam als klinisch neuropsycholoog.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als klinisch neuropsycholoog kun je op verschillende werkterreinen aan de slag. De meeste klinisch neuropsychologen werken in de geestelijke gezondheidszorg of een ziekenhuis. Ook kun je je eigen praktijk opzetten.


Je bent in staat een leidinggevende functie te vervullen binnen de organisatie (regiebehandelaar). Als klinisch neuropsycholoog ben je namelijk vaak de mentor van gezondheidszorgpsychologen en andere zorgprofessionals.  


Je bent als klinisch neuropsycholoog werkzaam in een:

 

 • instelling voor geestelijke gezondheidszorg
 • (kinder/universitair/psychiatrisch/algemeen) ziekenhuis
 • gespecialiseerde jeugdkliniek
 • Forensisch Psychiatrisch Centrum
 • revalidatiecentrum
 • verpleeghuis, op een gespecialiseerde Neuropsychologie-afdeling

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Jeugdzorg
 • Overheid/ bedrijven/ onderwijs
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris klinisch neuropsycholoog

Wat verdient een klinisch neuropsycholoog? Als beginnend klinisch neuropsycholoog in loondienst kun je rekenen op een bruto maandsalaris van minimaal € 3.900,- bij een fulltime dienstverband. Afhankelijk van je ervaring kan dit oplopen tot € 6.090,-. Dit is exclusief 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

Als zelfstandig klinisch neuropsycholoog sluit je meestal contracten af met zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de maximumtarieven die je mag vragen aan patiënten.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

4625 - €8558,68 per maand