Klinisch patholoog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch patholoog

Jij bent degene die vast stelt wat er afwijkt en met wat voor gezwel, tumor of ontsteking je te maken hebt. Naast dat je bezig bent met onderzoek en diagnostiek kan het zijn dat je zelf een stukje weefsel wegneemt bij een patiënt voor onderzoek. 

Delen
Klinisch patholoog
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris klinisch patholoog

Welke opleiding?

Om klinisch patholoog te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Klinische Pathologie in een ziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen kun je na vijf jaar afstuderen. Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en obducties uitvoeren onder leiding van verschillende klinisch pathologen. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als klinisch patholoog.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als klinisch patholoog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan subspecialiseren in een kleiner vakgebied van de pathologie, bijvoorbeeld kinderpathologie, celdiagnostiek of neuropathologie. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als klinisch patholoog leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als klinisch patholoog, dan kun je direct aan de slag. Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland die klinisch pathologen mogen opleiden, meestal in samenwerking met een of meer regionale ziekenhuizen. Per ziekenhuis zijn er ongeveer 18 opleidingsplaatsen.

 

Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als klinisch patholoog werk je op de afdeling Klinische Pathologie in een algemeen od specialistisch ziekenhuis of in een universitair medisch centrum. Hier voer je al je onderzoeken uit.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris klinisch patholoog

Wat verdient een klinisch patholoog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3050 - €4215 per maand