KNO-arts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

KNO-arts

De KNO-arts werkt niet alleen op de polikliniek, maar is dertig procent van de tijd als chirurg in de OK bezig. Diagnose stellen, behandelen en opereren maken een belangrijk deel uit van het werk, maar daarnaast is er ook tijd voor onderzoek, overleg met patiënten, de familie en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris KNO-arts

Welke opleiding?

Om KNO-arts te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde in een ziekenhuis. Op dit moment zijn er acht opleidingsziekenhuizen en jaarlijks zo’n vijftien opleidingsplaatsen in Nederland, maar dat worden er meer in de toekomst.
 

Als je wordt aangenomen kun je na vijf jaar afstuderen. Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen, behandelen en opereren onder supervisie van ervaren KNO-artsen. Je werkt tijdens je opleiding al zelfstandig als KNO-arts, met alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden die daarbij horen. De relatie leerling-arts wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd.
 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als KNO-arts zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied. Na je afstuderen kun je nog een fellowship oncologie (kankerdeskundige) volgen. Dit duurt twee jaar. Daarnaast is er een eenjarige vervolgopleiding voor plastische en reconstructieve aangezichtschirurgie. En er zijn nog meerdere vervolgopleidingen in de maak.

 

Je kunt ook besluiten je te gaan specialiseren zonder daarvoor een geregistreerde studie te volgen. Je zorgt dan dat je binnen je vak voornamelijk met dat gebied bezig bent waarin je het meest bent geïnteresseerd. Iemand die zich specialiseert in de neus heet een rhinoloog en iemand die zich specialiseert in de keel een laryngoloog. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als KNO-arts leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

De meeste KNO-artsen werken in algemene ziekenhuizen. De laatste jaren ontstaan er ook werkplekken in zelfstandige klinieken of privéklinieken.

 

Is er werk?
Er zijn 20 opleidingsplaatsen per jaar in Nederland. Je moet dus flink je best doen voor een plek. Wanneer je klaar bent, ben je wel verzekerd van een baan. Daarna kun je onderzoek gaan doen of hoogleraar worden bij een academisch ziekenhuis. De arbeidskansen voor KNO-artsen zijn daarom goed.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als KNO-arts werk je in de OK en op de polikliniek van een algemeen ziekenhuis, een specialistisch ziekenhuis of een universitair medisch centrum. Je bent ongeveer dertig procent van je tijd in de OK te vinden en zeventig procent op de polikliniek. Er zijn niet veel privéklinieken, maar dat zal in de toekomst mogelijk veranderen.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen, specialistisch of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris KNO-arts

Wat verdient een KNO-arts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar