Longarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Longarts

Je krijgt te maken met mensen die het vaak erg benauwd hebben en mensen die hun leven lang een longziekte met zich meedragen. Met veel patiënten zal je intensief contact hebben, voor die mensen ben je als longarts dus heel belangrijk.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris longarts

Welke opleiding?

Om longarts te kunnen worden start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Longziekten in een ziekenhuis. Deze specialisatie duurt nog eens zes jaar.

 

De eerste twee jaar hou je je bezig met Interne Geneeskunde. Dat is een meer algemeen deel. Na die twee jaar ga je verder met de vier jaar durende opleiding Longziekten en Tuberculose. Je leert diagnoses te stellen en behandelingen uit te voeren onder leiding van verschillende longartsen. De relatie leerling-longarts wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als longarts.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als longarts zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Om bij te blijven moet je ook elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als longarts leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Per jaar zijn er 45 opleidingsplaatsen voor de specialisatie longziekten. Het aanbod afgestudeerden is ongeveer gelijk aan de vraag!

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Bijna alle longartsen werken op de longafdeling en de OK in een algemeen, specialistisch of academisch ziekenhuis. Een kleine minderheid werkt op een consultatiebureau.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris longarts

Wat verdient een longarts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar