Longarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Longarts

Je krijgt te maken met mensen die het vaak erg benauwd hebben en mensen die hun leven lang een longziekte met zich meedragen. Met veel patiënten zal je intensief contact hebben, voor die mensen ben je als longarts dus heel belangrijk.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een longarts?
Salaris longarts
Past het bij je?

Over dit beroep

Als longarts ben je bezig met de ademhaling van patiënten.

 

Je krijgt te maken met mensen die het vaak erg benauwd hebben en mensen die hun leven lang een longziekte met zich meedragen.

 

Met veel patiënten zal je intensief contact hebben, voor die mensen ben je als longarts dus heel belangrijk.

Wat doet een longarts?

Als longarts behandel je mensen van alle leeftijden. De patiënten worden vooral door de huisarts naar jou doorverwezen. Patiënten hebben het vaak erg benauwd, dat kan heel vervelend zijn. Ze hebben dan een arts nodig die naast het geven van de juiste behandeling ook in staat is het vertrouwen van de patiënt te winnen en de patiënt gerust te stellen.

 

Je behandelt mensen met zeer uiteenlopende longaandoeningen zoals infectieziekten, astma, allergie, tuberculose en longtumoren. Ook krijg je te maken met mensen die door hun beroep iets aan de longen hebben opgelopen door het inademen van stof, bijvoorbeeld asbest.

 

In het ziekenhuis werk je op de afdeling Longziekten. Je doet onderzoek om vast te stellen wat er precies met de patiënt aan de hand is, hebt gesprekken met patiënten en verleent zorg aan patiënten die een operatie hebben ondergaan. 

 

Voor het vaststellen van de behandelmethode en bij het voorschrijven van medicijnen moet je natuurlijk rekening houden met medicijnen of behandelingen die zijn voorgeschreven door andere specialisten. Overleg met hen en andere collega-hulpverleners hoort zodoende ook bij je werk.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven). Je geeft het onderwijs aan studenten Geneeskunde en jonge artsen die opgeleid worden tot onder meer huisarts, longarts, internist, intensivist en thoraxchirurg.

Salaris longarts

Wat verdient een longarts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 130.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Dus, hoeveel verdient een longarts? Dit kan verschillen, vooral als je zelfstandig werkt. 

Past het bij je?

Als longarts heb je veel contact met je patiënten, soms wel een leven lang. Sommige longziektes draagt een patiënt nu eenmaal zijn hele leven met zich mee. Een longarts staat heel dicht bij zijn patiënt, want hij moet deze vaak helpen in letterlijk en figuurlijk benauwende omstandigheden. Je moet dus over een flinke dosis sociale vaardigheden beschikken als je voor dit beroep kiest. 

 

Je zult ook heel verdrietige situaties meemaken, bijvoorbeeld iemand die aan longkanker overlijdt. Je moet dus wel stevig in je schoenen staan om hiermee om te kunnen gaan.

 

Ook moet je heel kritisch en nieuwsgierig zijn om de goede diagnoses te kunnen stellen. 

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. En om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een flinke dosis sociale vaardigheden
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding
  • communicatieve vaardigheden
  • stevig in je schoenen staan


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar