Maag-darm-leverarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Maag-darm-leverarts

Als MDL-arts ben je dus specialist op het gebied van maag, darm en lever. Je ziet patiënten met verschillende soorten ziektes en voor elk van hen stel je een behandelplan op. Daarnaast ben je bezig met spreekuren houden en onderzoeken uitvoeren.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris maag-darm-leverarts

Welke opleiding?

Om maag-darm-leverarts te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Maag-, darm- en leverziekten in een ziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. De opleiding bestaat uit twee jaar Interne Geneeskunde en vier jaar Maag-, darm- en leverziekten. Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en endoscopieën uitvoeren onder leiding van ervaren maag-darm-leverartsen: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag!

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als maag-darm-leverarts zit je zo goed als aan de top van je carrière, want je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Al tijdens je studie kun je je gaan subspecialiseren in een kleiner vakgebied van de maag-, darm- en leverziekten. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.


Ben je een heel goede maag-darm-leverarts, heb je veel belangrijk onderzoek verricht en publicaties uitgebracht, dan kun je zelfs professor worden.

 

Is er werk?
Er zijn ongeveer 32 opleidingsplekken per jaar. Dus heb je eenmaal een opleidingsplaats kunnen bemachtigen, dan kun je na je specialisatie direct aan de slag.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als maag-darm-leverarts werk je in een algemeen of specialistisch ziekenhuis of in een universitair medisch centrum.


Omdat het een heel breed vak is, kun je niet alleen op de afdeling Maag-, darm- en leverziekten werken, maar ben je ook op allerlei andere afdelingen bezig. Denk bijvoorbeeld aan de spoedeisende hulp of de intensive care. Mensen die lang op de intensive care liggen, krijgen vaak na verloop van tijd maagbloedingen.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris maag-darm-leverarts

Wat verdient een maag-darm-leverarts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar