Maatschappelijk werker - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Maatschappelijk werker

Als maatschappelijk werker ondersteun je mensen bij het omgaan met en het aanpakken van problemen in hun dagelijkse omgeving. Je probeert in een aantal gesprekken erachter te komen wat precies de problemen zijn, zodat je de cliënt kunt begeleiden. Heb jij daar de goede eigenschappen voor?

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris maatschappelijk werker

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de HBO-opleiding:

 

Je loopbaan

De meeste maatschappelijk werkers werken in loondienst en hebben een vaste baan of aanstelling op project- of detacheringsbasis. Verder hebben veel werkers een deeltijdbaan. En er is een groeiend aantal maatschappelijk werkenden werkzaam in een eigen praktijk.

 

Als maatschappelijk werker kun je je officieel laten registreren bij het BAMw, Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers. Zie voor meer informatie Extra info

 

Er zijn veel groeimogelijkheden binnen het werk: je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in bedrijfsmaatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, maatschappelijk werk in een ziekenhuis of in andere richtingen. Ook kun je interne cursussen volgen of je verder ontwikkelen in de richting van management.

 

Wanneer je je verder wilt ontwikkelen in de GGZ is de registratie tot erkend cognitief gedragstherapeutisch werker een waardevolle bijdrage aan je professionele bagage. Lees meer over de specialistische opleiding tot cgw’er op de site van de VGCt. Zie hiervoor de pagina Extra info.

 

Speelt er een complexe zorgvraag in jouw vakgebied en wil jij bijdragen aan de oplossing? Volg dan de HBO Master Innovatie in Zorg en Welzijn. Je leert trajecten te bedenken en uit te voeren en daarmee zorgprocessen te verbeteren.

 

Is er werk?
Er is een overschot aan mensen met dit beroep. Wel stijgt het aantal banen in de welzijnssector weer ten opzichte van voorgaande jaren (AZWinfo).

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt bij een instelling voor maatschappelijk werk of jeugdzorg. Die kan algemeen zijn, voor allerlei soorten problemen, of meer gespecialiseerd. Specialisaties kunnen bijvoorbeeld liggen op het gebied van algemeen maatschappelijk werk, kinderbescherming, reclassering, verslavingszorg, medisch maatschappelijk werk of bedrijfsmaatschappelijk werk.

 

Je kunt ook gaan werken in instellingen die naast maatschappelijk werkers ook andere beroepsbeoefenaren in dienst hebben. Bijvoorbeeld een ziekenhuis, school, bedrijf, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), GGZ-instelling, afdeling Sociale Zaken bij een gemeente, een verpleeghuis, een psychiatrische kliniek of in de gehandicaptenzorg.

 

Ook zijn er verschillende maatschappelijk werkers met een eigen praktijk.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Instelling voor algemeen of gespecialiseerd maatschappelijk werk (Sociaal werk)
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Overheid/ bedrijven/ onderwijs
 • Psychiatrische kliniek (Geestelijke gezondheidszorg)
 • Sociaal werk
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris maatschappelijk werker

Wat verdient een maatschappelijk werker? Als beginnend maatschappelijk werker kun je rekenen op een bruto salaris van €2.737,-. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €5.477,-. 

 

Dit is een salarisindicatie van 2024.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

€2737 - 5477 per maand