MBB'er in de radiotherapie/ Radiotherapeutisch laborant - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

MBB'er in de radiotherapie/ Radiotherapeutisch laborant

Als MBB'er stel je met de radiotherapeut een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert. Je behandelt ernstig zieke patiënten gedurende een bepaalde periode en daarbij zie je niet altijd een gunstig resultaat. Daar moet je tegen kunnen. Sta jij stevig in je schoenen?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een radiotherapeutisch laborant?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als MBB'er in de radiotherapie/radiotherapeutisch laborant speel je een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten die bestraald moeten worden.

 

Als MBB'er stel je met de radiotherapeut een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert.

 

Je behandelt ernstig zieke patiënten gedurende een bepaalde periode en daarbij zie je niet altijd een gunstig resultaat. Daar moet je tegen kunnen. Sta jij stevig in je schoenen?

 

Nieuwe naam
De nieuwe beroepsnaam van radiotherapeutisch laborant is medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er). Hieronder vallen ook de radiodiagnostisch laborant en de medisch nucleair werker. Als radiotherapeutisch laborant word je nu MBB'er in de radiotherapie genoemd.

Wat doet een radiotherapeutisch laborant?

Als MBB'er in de radiotherapie/radiotherapeutisch laborant speel je een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten die bestraald moeten worden omdat zij een bepaalde vorm van kanker hebben. Je registreert daarvoor het behandelingsverloop en geeft bijzonderheden door aan de arts of radiotherapeut. 
 

Samen met de radiotherapeut stel je een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert. Hierbij maak je gebruik van moderne apparatuur die je zeer precies moet instellen, opdat de straling gezonde organen en weefsels zo min mogelijk beschadigt. 
 

De patiënten die je gaat bestralen zijn vaak ongerust, onzeker of bang en komen gedurende enkele weken dagelijks terug. Het is belangrijk dat je deze mensen goed informeert over wat er gebeurt en over de bijwerkingen die bestraling kan hebben. Je geeft de patiënt en eventueel de familie zonodig informatie en advies over voeding en huidbehandeling. Ook ondersteun je hen psychisch, want zo'n bestraling grijpt meestal behoorlijk in iemands leven in.

 

Past het bij je?

Voor dit werk moet je precies en zorgvuldig kunnen werken, want je moet de plek die wordt bestraald nauwkeurig aftekenen en de bestralingsapparatuur exact instellen. Je werkt met moderne apparatuur en moet wel technisch aangelegd zijn om hiermee om te kunnen gaan. Ook ben je goed in rekenen. De bestralingsgegevens reken je zelf uit.

 

Verder moet je goed kunnen omgaan met verschillende mensen, want je geeft voorlichting aan patiënten en eventueel hun familie en andere begeleiders.

 

Je krijgt te maken met kankerpatiënten, die vaak vragen hebben over de gevolgen van de behandeling. Je moet steeds proberen hun problemen te begrijpen en hun vragen voor zover mogelijk te beantwoorden. Daar heb je geduld en inlevingsvermogen bij nodig.

 

Je behandelt ernstig zieke patiënten gedurende een bepaalde periode en daarbij zie je niet altijd een gunstig resultaat. Daar moet je tegen kunnen.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zorgvuldigheid
  • interesse in techniek
  • rekenkundige aanleg
  • begrip voor patiënten en hun familie

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2250 - €3225 per maand